Binnenland
NOSNTR

Eerherstel en excuus voor Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerherstel en excuus voor Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom

De nazaten van Anton de Kom hebben vandaag officiële excuses ontvangen van de Nederlandse regering. De Kom was een Surinaamse schrijver, antikoloniaal activist en verzetsheld. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd De Kom als staatsgevaarlijk bestempeld. Hij werd zonder proces opgesloten en verbannen uit Suriname en op een schip naar Nederland gezet.

Eerherstel en excuus voor Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom

"Ze willen het leed erkennen dat door toedoen van Nederland hem en zijn nazaten is aangedaan", vertelt politiek verslaggever Roel Bolsius in Nieuws en Co. "Hij heeft zich altijd actief ingezet voor de vrijheid, maar werd ook actief tegengewerkt door de toenmalige autoriteiten."

Het verhaal van De Kom

De Kom werd eerst tegengewerkt in Suriname. Daar was hij een antikoloniaal activist. "Na zijn verbanning uit Suriname is hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gegaan. Dat heeft hij niet overleefd, vlak voor het einde is hij omgekomen. Hij heeft nooit de erkenning voor zijn strijd gehad. Voor wat hij voor Nederland en Suriname gedaan heeft. De laatste jaren werd zijn verhaal bij een breder publiek bekend, en dat leidde ertoe dat in 2021 bij de toenmalige minister Blok een ruiterlijk gebaar nodig was. Dat zijn excuses geworden."

Excuses

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft excuses gemaakt namens het kabinet. Dat heeft hij gedaan aan onder andere nog twee levende kinderen van De Kom. "Ze kregen ook een brief." Hoekstra noemde hun vader een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid.

De familie van De Kom reageert ontroerd en met blijdschap en spreekt van een 'historisch moment', laat een woordvoerder weten. "Dit eerherstel erkent de moed, de visie en de onvermoeibare inzet van een man die zich zijn hele leven heeft ingezet voor vrijheid en gelijkheid tegen de tijdgeest in."

Leerstoel

Het blijft niet alleen bij excuses en een brief. "De overheid gaat ook een Anton de Kom leerstoel aan de VU in Amsterdam financieren. Die plek is er opgericht om de historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden en hoe dat nu doorwerkt, te onderzoeken", legt politiek verslaggever Roel Bolsius uit.

NC excusse

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie