Binnenland
NOS

Stijging zeespiegel van 1.80 m deze eeuw niet uitgesloten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijging zeespiegel van 1.80 m deze eeuw niet uitgesloten

Het smelten van met name het ijs op Antarctica kan een veel grotere zeespiegelstijging veroorzaken dan eerder werd gedacht. Een stijging van 1.80 meter binnen 80 jaar is niet ondenkbaar. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht.

Tot nu toe werd altijd uitgegaan van een gemiddelde stijging als gevolg van het smelten van het ijs op Groenland en Antarctica. In het nieuwe onderzoek is specifiek naar de bovengrens gekeken, vertelt onderzoeker Renske de Winter.

"Het is zeer moeilijk om goed te schatten wat die ijskappen van Groenland en Antarctica gaan doen. Hoe snel het zal gaan, en welke processen er een rol bij spelen. Er zijn maar relatief weinig metingen, er vliegen bijvoorbeeld nauwelijks satellieten overheen en veldonderzoek is er ook lastiger dan op andere plaatsen.

Stijging zeespiegel van 1.80 m deze eeuw niet uitgesloten

Schattingen

Recente studies wijzen erop dat het ijs op West-Antarctica sneller kan gaan afsmelten dan tot nu toe gedacht, al is er nog steeds heel veel wat we niet weten."

"Daarom is er altijd een hele waaier aan schattingen. Tot nu toe ging men dan in het midden zitten, omdat dat het meest waarschijnlijk is. Wij hebben nu vooral een keer goed gekeken naar die bovenkant van de verwachtingen, en dan kom je op dit soort getallen."

Ster advertentie
Ster advertentie