Binnenland
KRO-NCRV

RTL Nieuws: 'onjuist' dat pers niet welkom is bij schouw zaak Nicky Verstappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RTL Nieuws: 'onjuist' dat pers niet welkom is bij schouw zaak Nicky Verstappen

Het RTL Nieuws vindt het 'onjuist' dat de pers uitgesloten is van de schouw in de zaak Nicky Verstappen. Dat zegt adjunct-hoofdredacteur Ilse Openneer in Spraakmakers. RTL dient samen met andere hoofdredacties nogmaals een verzoek in bij de rechter en sluit juridische stappen niet uit.

Op verzoek van het OM gaan de rechters samen met de officier van justitie, de advocaat van Jos B. en de verdachte zelf belangrijke plaatsen op de Brunssumerheide bezoeken. De rechtbank moet zo inzicht krijgen in de afstanden tussen het kamp waar Verstappen verdween en de plek waar zijn levenloze lichaam terug gevonden werd.

Volgens Openneer is het gebruikelijk dat de pers aanwezig mag zijn bij een schouw en ze noemt het relevant om te zien hoe er onderzoek gedaan wordt op de plaats delict. Daarbij zouden de pers gezamenlijk één camera sturen en gepaste afstand houden.

Openbare orde

Uit vrees voor verstoring van de openbare orde en de kwetsbaarheid van de verdachte zijn besloot de rechtbank dat de schouw niet openbaar mag zijn. Openneer vindt het besluit van de rechter onbegrijpelijke omdat de advocaat van de nabestaanden én de verdachte hebben aangegeven dat ze het geen probleem vinden als de pers hier verslag van doet.

Door de uitspraak van de rechter is er door de gemeente Brunssum een noodverordening afgegeven voor het gebied in de Brunssummerheide. Dit betekent dat niemand het gebied mag betreden.

Juridische stappen

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft gereageerd: "Daar zullen we rechtbank en gemeente van op de hoogte stellen waarbij wij, als besluit ongewijzigd blijft, een procedure overwegen om toegang voor de pers af te dwingen", aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning. De schouw staat gepland voor volgende week dinsdag.

Inmiddels hebben het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren en de journalistenvakbond NVJ een kort geding aangespannen dat eind deze of begin volgende week zal dienen.

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Ilse Openneer
Ster advertentie
Ster advertentie