Binnenland
MAX

De kloof tussen de stad en het platteland bestaat niet, blijkt uit onderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kloof tussen de stad en het platteland bestaat niet, blijkt uit onderzoek

Vooral sinds de stikstofcrisis hoor je steeds meer over de kloof tussen de stad en het platteland. Maar bestaat die kloof eigenlijk wel? Socioloog Twan Huijsmans van de Universiteit van Amsterdam heeft onderzocht of mensen van meer en minder stedelijke gebieden met elkaar verschillen. "Inwoners van de stad en het platteland lijken veel meer op elkaar dan de term kloof doet vermoeden", vertelt Huijsmans in Villa VdB.

"Het lijkt alsof inwoners van grote steden en het platteland enorm tegenover elkaar staan. Maar dat zien we eigenlijk niet terug in het onderzoek", vertelt Huijsmans. "De verschillen binnen de stad en binnen het platteland zijn groter dan de verschillen ertussen. Voor je politieke opvattingen is het eigenlijk belangrijker wie je bent, dan waar je woont."

Wel verschillen, geen kloof

Op culturele thema’s zoals immigratie, de multiculturele samenleving of de Europese Unie ziet Huijsmans wel verschillen. Maar ook bij die onderwerpen zijn de verschillen binnen de stad eigenlijk groter dan tussen de stad en het platteland. Een ander verschil dat Huijsmans constateerde is dat inwoners van steden iets positiever zijn over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. "Er zijn dus wel degelijk een aantal verschillen, maar er is geen kloof", zegt Huijsmans.

Quote

"Er zijn dus wel degelijk een aantal verschillen, maar er is geen kloof"

Socioloog Twan Huijsmans, Universiteit van Amsterdam

De kloof wordt op dit moment expliciet gemobiliseerd door politieke partijen. "Daar is niks mis mee", zegt Huijsmans. "We kunnen wel het gevoel dat de politiek niet genoeg oog voor de regio erkennen. Maar we moeten daarbij niet doen alsof inwoners van de stad en het platteland recht tegenover elkaar staan op allerlei politieke thema’s. Als we steeds de verschillen benadrukken en de term kloof herhalen, vrees ik dat we er ook in gaan geloven. Inwoners van steden en het platteland lijken veel meer op elkaar dan de term kloof doet vermoeden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie