Binnenland
AVROTROS

Moordcijfers onder 20 jaar gestegen: 'Als iets überhaupt weinig voortkomt, lijkt elk geval heftiger'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moordcijfers onder 20 jaar gestegen: 'Als iets überhaupt weinig voortkomt, lijkt elk geval heftiger'

'Stijging aantal tienermoorden', kopt de Telegraaf vandaag op basis van CBS-cijfers. Het gaat echter niet om tieners die elkaar om het leven brengen, maar om een toegenomen aantal kinderen die door (stief)ouders is vermoord. Bovendien gaat het om slechts een kleine stijging, zegt criminoloog Marieke Liem in Blok&Toine.

Daarbij is er ook goed nieuws: het totaal aantal moorden nam in 2020 af. "Al sinds 2005 neemt dat getal af", ziet Liem, die zelf aan de Universiteit Leiden ook moordcijfers bijhoudt. "Dat komt vooral door een daling in 'man-op-man' moord. Andere vormen van moord, zoals gezinsdoding, blijven veel stabieler over de tijd."

Civilisatie

Aan die daling ligt een langer proces ten grondslag, legt Liem uit. "We gaan geciviliseerder met elkaar om. We laten minder geweld toe. Jongvolwassenen zijn hun vrije tijd anders aan het besteden, ze hangen niet meer buiten met wapens, al dan niet onder invloed. ze spenderen meer van hun vrije tijd achter de computer."

En toch: die toename in moordcijfers onder kinderen. Iets om ons zorgen over te maken? "Op een bevolking van 17 miljoen, valt het natuurlijk relatief mee. Het zijn er meer dan het jaar ervoor, maar nog steeds gaat het om een klein aantal", zegt Liem.

Veiligheidsparadox

Elke moord is er een teveel, maar Liem ziet ook dat er sprake is van een veiligheidsparadox: als iets minder vaak voorkomt, dan ervaren we die ene keer dat het wel gebeurt als veel heftiger. "Daardoor lijkt het alsof het veel vaker voorkomt."

Ondertussen probeert Liem duidelijkheid te scheppen door aan de Universiteit Leiden zoveel mogelijk data over moord en doodslag te verzamelen. "Meten is weten, dus als we echt willen weten wat er nu aan de hand is, moet je vragen stellen. Op welke manier gebeurt het, in welke context wordt er gedood? Echtscheidingen, jeugdbendes, enzovoort. Op basis van die data kunnen we dan gericht zeggen dat er nog lacunes zijn waar we op kunnen ingrijpen."

Meer kinderen en jongeren vermoord in 2020

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie