Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Hoe veilig is Syrië, één hamburger per week en Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Hoe veilig is Syrië, één hamburger per week en Eredivisie

In Argos hoor je, vanaf 14.00 uur, antwoord op de vraag 'hoe veilig is Syrië?' Terwijl in Dr Kelder en Co wordt gezocht naar het verband tussen voeding, milieu en gezondheid. Daarnaast zijn er vanavond vier Eredivisiewedstrijden live te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Hoe veilig is Syrië?

Volgende week wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over het kabinetsstandpunt over de veiligheidssituatie in Syrië. Nu wordt Syrië nog als onveilig beschouwd door de Nederlandse regering, maar dat is niet overal in Europa het geval. In Oostenrijk is besloten dat bepaalde regio’s weer veilig zijn en dus moeten de Oostenrijkse Syriërs worden teruggestuurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat leidt ertoe dat sommige van hen nu op hun beurt Oostenrijk ontvluchten en in andere Europese landen aankloppen. Hoe kansrijk is deze route? Waarom is er nog steeds geen eensluidend Europees asielbeleid? En hoe veilig is Syrië nu echt?

In Argos hoor je vanaf 14.00 uur het verhaal van een vluchteling, die vanuit Oostenrijk naar Nederland kwam, en een gesprek met Ineke Strik, Europarlementariër voor GroenLinks en Luke Korlaar, hoofd bescherming en asiel van de UNHCR Nederland.

Een hamburgertje per week

In 2019 is het niet alleen goed om gezond te eten, maar moet je ook rekening houden met het milieu. En dat gaat vaak hand in hand: zo is te veel vlees naast ongezond ook slecht voor het milieu.

Om het nog beter te doen moeten voedingsrichtlijnen worden aangepast. Niet langer 70 gram vlees per week, maar terug naar 30 gram, bijvoorbeeld. Jonge doctor Sander Biesbroek promoveerde op het verband tussen voeding, milieu en gezondheid en vertelt daarover in Dr Kelder en Co, vanaf 13.00 uur.

Eredivisie

De Eredivisie begint op zaterdag met een confrontatie tussen twee gepromoveerde ploegen. Sparta, dat de afgelopen twee wedstrijden verloor, neemt het in Rotterdam op tegen RKC, dat nog helemaal niet gewonnen heeft.

Verder staan wedstrijden tussen middenmoters Willem II - VVV Venlo en FC Groningen - PEC Zwolle op het programma. En neemt de nummer vier, Vitesse, het op tegen de nummer zeventien, Fortuna Sittard.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Eredivisiewedstrijden op zaterdag

18.30 uur Sparta - RKC Waalwijk | Verslag: Andy Houtkamp
19.45 uur Willem II - VVV Venlo | Verslag: Richard van der Made
19.45 uur FC Groningen - PEC Zwolle | Verslag: Ragnar Niemeijer
20.45 uur Vitesse - Fortuna Sittard | Verslag: Nico Wantia

En verder...

  • Legt Dr. Eric Claassen, immunoloog aan de VU, legt vanaf 13.00 uur in Dr Kelder en Co uit hoe je een serieuze poging kunt wagen om 130 jaar oud te worden.
  • Zijn Roos Barneveld, Astrid Cornelisse en Mike Muller te gast in Dit is de Zaterdag, vanaf 6.00 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie