Binnenland
NTRPowNed

Julie groeide op in een Chinees-Indisch restaurant en sliep onder de toonbank

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Julie groeide op in een Chinees-Indisch restaurant en sliep onder de toonbank

Ooit vormde de Chinees-Indische restaurants een derde van het gastronomisch aanbod in Nederland, maar de afgelopen jaren is het aantal met meer dan de helft afgenomen, tot minder dan duizend. Julie Ng groeide op in het restaurant van haar ouders en zorgde er met de stichting Meer dan Babi Pangang voor dat het Chinees-Indisch restaurant immaterieel cultureel erfgoed is geworden. "Het is een ode aan alle Chinees-Indische restauranthouders die door de jaren heen zo ontzettend hard gewerkt hebben", zegt Ng in 5 Dagen.

5 Dagen...

De ouders van Julie Ng runden lange tijd een Chinees-Indisch restaurant. Als kind was dat niet altijd makkelijk. "Mijn broer en ik zijn min of meer opgegroeid in het restaurant. Mijn ouders hadden vrij weinig tijd voor ons, want zij waren alleen maar aan het werk", zegt Ng. Een dagje uit of op vakantie zat er niet in. "Af en toe was het best eenzaam."

Slapen onder de toonbank

Zo viel Julie een aantal keer in slaap in de klas, omdat er thuis niemand was die haar bedtijd in de gaten hield. "Mijn bedtijd was tijdens spitsuur in de zaak." Nadat haar moeder op het matje werd geroepen bij de juf, bedacht ze iets om zich toch aan haar bedtijd te kunnen houden. "Onder de toonbank had zij een soort nestje gecreëerd waar mijn broer en ik dan lagen te slapen."

Hele positieve herinneringen had ze in eerste instantie dan ook niet aan het restaurant of aan de Chinese cultuur. Dat had ook te maken met de discriminatie waarmee ze te maken kreeg. In haar jeugd werd Ng veel gediscrimineerd. "Mensen zeiden dingen als, 'ga terug naar je eigen land', en dan dacht ik: waar moet ik dan heen? Ik ben hier geboren. Als je dan nog meer dingen zoals 'poepchinees' en 'sambal bij' tegen je hoofd aan geslingerd krijgt, ga je je toch wel afvragen of je misschien toch anders bent", vertelt Ng. In een poging meer Nederlands te lijken, zette ze zich af tegen de Chinese cultuur.

Rijke cultuur

Het keerpunt kwam toen Ng zich ging verdiepen in de Chinese eetcultuur. "Toen ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Ik dacht: wauw, dit is toch zo’n ontzettend bijzondere en rijke cultuur. Langzamerhand begon ik me juist te schamen dat ik me schaamde voor mijn eigen roots."

"Op het moment dat ik aan de slag ging met het immaterieel erfgoed besefte ik hoeveel mijn ouders hebben opgegeven om een betere toekomst voor ons op te kunnen bouwen. Nu heb ik eigenlijk niks meer dan respect voor ze."

Horizon verbreden

"Enerzijds vind ik het wel erg dat de restaurantcultuur verdwijnt", zegt Ng. "Mijn ouders hebben hard gewerkt om dit 'merk' mee op te bouwen. Maar aan de andere kant moet je ook gewoon met de tijd meegaan. Als het verdwijnen van Chinees-Indische restaurants ruimte maakt voor echt authentiek Chinees eten juich ik dat ook alleen maar toe. Want dat betekent dat mensen zich gaan verdiepen, en hun horizon verbreden."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie