Binnenland
NTRPowNed

Leven in armoede: 'Elke keer als de bel gaat denk je: weer een deurwaarder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven in armoede: 'Elke keer als de bel gaat denk je: weer een deurwaarder'

Bijna een op de vijf Rotterdammers leeft op of onder de armoedegrens stelt de stichting Warm Rotterdam die zich inzet om die armoede terug te dringen. De havenstad is met deze cijfers de armste stad van Nederland. Ellen Abbenhuis zet zich als ervaringsdeskundige in voor Warm Rotterdam. Ze leefde jarenlang onder de armoedegrens. "Armoede pakt je bestaan af", vertelt ze in 5 Dagen.

5 Dagen...

Deurwaarder

Gedurende 10 jaar moesten Abbenhuis en haar gezin van 70 euro in de week rondkomen. "Het breekt je. Het waardige bestaan dat je eigenlijk had, heb je niet meer. Je loopt iedere dag met stress rond. En elke keer als de deurbel gaat denk je dat er weer een deurwaarder is", vertelt Abbenhuis.

Verkeerd bewind

Door een scheiding kwam Abbenhuis in de schulden terecht. "Ik heb daarna bewindvoerders gekregen die er een potje van maakten. Ze duwden me eigenlijk nog harder in de schulden. Ik had op een gegeven moment 159.000 euro aan schulden volgens mijn bewindvoerders. Er bleek helemaal niks aangevraagd. Er waren geen toeslagen. En op een gegeven moment had ik 7000 euro aan huurschuld. Dat was best heftig." Abbenhuis had toen ze onder bewind stond geen inzage in haar schulden en weinig contact met haar bewindvoerder.

Ellende

Vanwege de huurschuld kwam de deurwaarder langs met een uitzettingsbevel. Abbenhuis besloot actie te ondernemen en nam een advocaat in hand. "Ik ging zelf naar de belastingdienst om inzage te krijgen in mijn DigiD, en kwam erachter dat mijn bewindvoerder in mijn DigiD had gerommeld", zegt Abbenhuis. Zo had ze met terugwerkende kracht nog recht op 3,5 jaar huursubsidie. Via de rechter heeft ze zich in 2014 van haar bewindvoerders ontdaan.

"Maar dan komt de ellende pas. Dan moet je zelf de schuldeisers aanschrijven om te kijken wat je nou echt voor schuld hebt", zegt Abbenhuis. Bij sommige partijen bleek Abbenhuis helemaal geen schuld te hebben. Uiteindelijk bleek de schuld 80.000 euro te bedragen.

Schuldenvrij

Abbenhuis kwam in contact met de kredietbank. "Eerst vond ik het spannend om weer mijn regie af te geven, maar mijn familie stemde er ook mee in. We wilden uiteindelijk nog van een pensioen kunnen genieten." De kredietbank heeft alle financiële zaken in kaart gebracht, maar liet Abbenhuis haar eigen regie houden. Sinds 2019 is Abbenhuis schuldenvrij.

Licht aan het einde van de tunnel

Inmiddels zet Abbenhuis zich in voor anderen met schulden in Rotterdam. Ze helpt met het aanvragen van toeslagen, het ordenen van papieren en bij financiële vragen. "Ik wil dat mensen weer zelfvertrouwen krijgen. Dat ze zien dat er licht is aan het einde van de tunnel."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie