Binnenland
NTRPowNed

'Het gaat slecht met Chinees-Indische restaurants': Waar is de babi pangang gebleven?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gaat slecht met Chinees-Indische restaurants': Waar is de babi pangang gebleven?

Steeds meer Chinees-Indische restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. Dat ziet ook Kaji But, eigenaar van authentiek Chinees restaurant Sea Palace in Amsterdam en bestuurslid van de Vereniging Chinese-Aziatische Horecaondernemers. Hoe het komt dat deze restaurantcultuur afneemt, vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

"Het aantal Chinees-Indische restaurants is behoorlijk gedaald", zegt But. "Rond het jaar 2000 zaten we op iets van 2300 Chinees-Indische restaurants. Ik denk dat het op dit moment net iets boven de duizend ligt. Dus het is meer dan gehalveerd."

Smaken verschillen

Volgens But komt de daling onder andere door de verandering in smaak van de consument. Er is nu meer interesse in sushi en de Koreaanse keuken. "Je ziet daarom ook wel een opkomst van Chinezen die in een ander type restaurants zitten, zoals de Koreaanse grill. Dat is nu trendy, dus daar speel je dan op in."

Van babi pangang naar pekingeend

Ook Sea Palace, het drijvende restaurant van But, is met de tijd veranderd. "Voorheen hadden we wel de babi pangang op de kaart staan, toen waren we een Chinees-Indisch restaurant. Na het overlijden van mijn vader heb ik het met heel veel moeite veranderd naar een authentiek Chinees restaurant, zonder de Indische gerechten." Er worden voornamelijk typisch Chinese gerechten geserveerd, zoals pekingeend.

Opvolger

But volgde zijn vader op als eigenaar van het restaurant. "Maar er is weinig opvolging in de Chinees-Indische sector", zegt But. Veel eigenaren die stoppen kunnen geen opvolger vinden, wat het einde van het restaurant betekent. "In het begin had ik er zelf ook niet meteen trek in, maar uiteindelijk ben ik er toch ingerold."

Voor veel kinderen van restauranteigenaren is het niet vanzelfsprekend om het restaurant van hun ouders over te nemen. "Ik kan me voorstellen dat het niet heel aantrekkelijk is voor veel jonge mensen die hoog zijn opgeleid om in een restaurant te gaan werken."

Innoveren

De verwachting is dan ook dat de negatieve trend door zal zetten en het aantal Chinees-Indische restaurants zal blijven afnemen. But: "We moeten blijven innoveren en met de smaak van de consument meegaan."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie