Binnenland
NTRPowNed

Boswachter Erik vond de grootste drugsput van Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Erik vond de grootste drugsput van Nederland

Het aantal drugsdumpingen in Nederland blijft groeien. Boswachter Erik de Jonge van natuurgebied de Brabantse Wal vond in 2021 zelf de grootste drugsput van Nederland. "Eerst schrokken we van vijf jerrycans drugsafval. Nu ben ik blij als het er maar een stuk of twintig zijn, want dan valt het mee", vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

Het was een gewone doordeweekse werkdag, toen De Jonge een telefoontje van de politie kreeg. "Ze hadden een drugslab aangetroffen op onze grond. Dat was natuurlijk even schrikken."

De grootste drugsput

Even verderop in het bos vond De Jonge de grootste drugsput van Nederland, verstopt onder een hoop takken. "Daaronder lag een soort dik tapijt en een isolatiepaneel dat ze gebruiken bij drugslabs. Toen een politieagent en ik het openden kwam er meteen een chemische walm in ons gezicht."

'Dit is echt niet goed'

Het was De Jonge al meteen duidelijk dat dit anders was dan de vele dumpingen die hij in zijn carrière voorbij had zien komen. "Het was al ingedroogd. Het vocht zat al in de bodem, dus dan weet je dat het er al heel lang zit", zegt De Jonge. "Maar dat het zo extreem zou zijn had ik niet door."

Olympisch zwembad

De put bleek zo groot te zijn als een olympisch zwembad. De bodem en het grondwater zijn ernstig vervuild. "Ik ben boswachter geworden om de natuur te beschermen. Daar knok je elke dag voor. En als dan in jouw bos zulke smerige chemische troep gedumpt wordt, dan word je boos, verdrietig, je baalt gigantisch. En je weet ook dat het heel veel tijd en geld gaat kosten."

Groter en erger

Het aantal ontmantelde drugslabs is het afgelopen jaar enorm gestegen. "Ik kan er heel somber van worden", zegt De Jonge. "Het is alsmaar groter geworden, en alsmaar erger. Ondanks alle moeite die wordt gedaan is het nog steeds een groeiende business."

De sanering is in handen van de provincie Noord-Brabant en gaat nog een aantal jaar duren. "Weet als je weleens een pilletje gebruikt, of een lijntje snuift, dat dat dit soort enorme ellende veroorzaakt. En dat het enorme schade toebrengt aan natuur en milieu, elk jaar weer, op honderden plekken in Nederland."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie