Binnenland

Gert-Jan Segers over prostitutiebeleid: 'We doen het heel slecht'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers over prostitutiebeleid: 'We doen het heel slecht'

Nederland moet alle middelen aangrijpen die de misstanden in de seksbranche aanpakt. "Er is geen taboe wat dat betreft", met die woorden steunt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers het burgerinitiatief van jongerenbeweging Exxpose om het betalen voor seks strafbaar te maken.

"We moeten erkennen dat we falen, we doen het heel slecht", zegt Segers. Hij neemt dan ook graag een voorbeeld aan Zweden, waar een dergelijk verbod al geldt. "Mijn intuïtie zegt: Zweden doet het beter dan wij, want zij hebben minder slachtoffers dan wij".

'Moet je maar geen prostituee worden'

Maar onderzoeken wijzen juist uit dat het Zweedse model helemaal niet werkt. Strafbaar maken van het kopen van seks leidt juist tot meer geweld tegen sekswerkers, meer onveiligheid en meer HIV-besmettingen. Alleen de 'goede' klanten blijven weg, terwijl de sekswerkers wel moeten werken om te kunnen overleven. Dat stelt Yvette Luhrs, voormalig voorzitter van Proud, de belangenvereniging van sekswerkers.

Bovendien wordt daar vanuit de maatschappij dan steeds minder welwillend naar sekswerkers gekeken. "Moet je maar geen prostituee worden", krijgen slachtoffers van mensenhandel en geweld dan te horen.

Onveilig en miserabel

Zij wordt daarin gesteund door jurist Marjan Wijers, die als één van de eersten onderzoek heeft gedaan naar mensenhandel in de seksindustrie. Strafbaar stellen gaat mensenhandel echt niet tegen, aldus Wijers. Het gaat juist "rechtstreeks ten koste van de veiligheid, de gezondheid en de rechten van vrouwen".

In Frankrijk, waar een dergelijk verbod een paar jaar loopt, is het aantal HIV-besmettingen enorm toegenomen. Het leven voor de prostituees wordt onveiliger en miserabel. En je gaat de mensenhandel dus niet tegen, aldus Wijers.

Meer onderzoek

Gert-Jan Segers is niet overtuigd. Hij vindt dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van het Zweedse beleid. En zo lang dat voor hem nog niet duidelijk is, is strafbaar stellen van het kopen van seks voor hem nog steeds een goede optie.

Ster advertentie
Ster advertentie