Binnenland
AVROTROS

'Je kunt burgers niet de toegang tot eigen land ontzeggen'

foto: ANP | Robin van Lonkhuijsenfoto: ANP | Robin van Lonkhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kunt burgers niet de toegang tot eigen land ontzeggen'

Zonder negatieve PCR-test mag je van de overheid niet terugreizen naar eigen land. Maar het druist in tegen de integriteit van het lichaam en de wettelijke basis om burgers de toegang tot hun eigen land te ontzeggen ontbreekt, vonniste de rechter in een kort geding van Viruswaarheid tegen de staat.

De organisatie die strijd tegen de coronamaatregelen bombardeert de staat met rechtszaken. Na een aantal verloren procedures, is er nu een overwinning geboekt.

Kort geding

Viruswaarheid-jurist en beroepsdwarsligger Jeroen Pols spande een kort geding aan omdat zijn vrouw en kinderen op het moment van schrijven op Zanzibar zitten en niet mogen terugreizen zonder negatieve PCR-test. Advocaat in de zaak is Gerben van de Corput.

De staat gaat in hoger beroep en kan misschien wel een noodwet doorvoeren. "Dan gaan jullie alsnog verliezen", zegt dr Kelder. Van de Corput: "Nou, we hebben meerdere argumenten aangevoerd waarom dit niet kan. Daarnaast is er ook nog zoiets als het EVRM waarin staat dat je een onderdaan niet het recht mag ontnemen om terug te reizen naar het eigen land."
Dr Kelder is de laatste die ervoor is dat we grondrechten gaan afnemen, maar hoe noodzakelijk het ook kan zijn om naar Zanzibar te reizen met je gezin, het land kleurt wel rood op de site van Buitenlandse Zaken. Van de Corput brengt daar tegenin dat bijna alles rood is en dat, als je kijkt naar het aantal coronagevallen- en doden, het eiland een stuk minder slecht scoort dan Nederland. Ook al worden de statistieken niet goed bijgehouden.

Van de Corput

"Nederland staat op de zevende plek. En dat komt niet door Viruswaarheid. Dat wil de overheid ons doen geloven. De wereld moet misschien beschermd worden voor Nederlanders die ergens naartoe willen."

Ster advertentie
Ster advertentie