Binnenland
BNNVARA

Moet er een pensioenplicht voor zelfstandigen en werknemers komen?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er een pensioenplicht voor zelfstandigen en werknemers komen?

In Nederland zijn er 2 miljoen werkenden die niet onder de Pensioenwet vallen. Deze mensen bouwen, naast hun AOW, geen pensioen op. Is het tijd voor een pensioenverplichting? In De Nieuws BV debatteren hoogleraar risicomanagement Theo Kocken en Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging van Zelfstandigen in Nederland, over de voor- en nadelen.

Volgens het FD bouwt een op de vijf Nederlanders geen pensioen op. Dit zijn volgens Kocken voornamelijk zzp'ers en werknemers die bij bedrijven werken zonder pensioenregeling. Het is in Nederland namelijk niet per wet verplicht om als bedrijf pensioenregeling aan te bieden, tenzij dit opgenomen is in de cao. Kocken zou graag zien dat een pensioenregeling wel verplicht wordt, voor zowel werknemers als zzp'ers. "Dat is noodzakelijk. Als er niks opgebouwd wordt, kan er alleen teruggevallen worden op de AOW." Kocken legt uit dat de meeste pensioenen voor de helft uit AOW en voor de andere helft uit werkgerelateerde pensioenopbouw bestaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betere voorlichting in plaats van verplichting

Van de Ven, zelf zzp'er, voelt niets voor een pensioenplicht, maar vindt dat zelfstandigen wel op andere manieren gewezen moeten worden op de noodzaak van pensioenopbouw. "Wat we nu zien is het dat het helemaal vrij is, mensen mogen zelf weten of ze pensioen opbouwen. We merken dat er problemen zijn dat mensen het niet doen." De voorzitter van VZN vindt dat we van het ene naar het andere uiterste doorslaan. "Er zit veel tussen vrijheid en verplichting, zoals betere voorlichting en het makkelijker maken van het proces. Laten we daar nou eerst werk van maken."

Wat volgens Van de Ven ook niet helemaal klopt, is het beeld dat zzp'ers niet bezig zijn met het opbouwen van pensioen. Dit doen sommigen namelijk wel, maar veel niet via de gebruikelijke tweede pijler. Deze pijler wordt vaak gebruikt in onderzoeken naar pensioenopbouw. In Nederland bestaat het pensioen namelijk uit drie pijlers: AOW, pensioenopbouw via de werkgever en lijfrente. Volgens Van de Ven bouwen veel zelfstandigen lijfrente op, de derde pijler. Van de Ven geeft wel aan dat veel zelfstandigen vaak te laat beginnen met het opbouwen of te weinig opzij zetten.

Auto enrolment pensioen

Zzp'ers lijkt dus niet te wachten op een pensioenplicht. Wat volgens Kocken een goede middenweg zou zijn is het auto enrolment pensioen. Dit systeem is vergelijkbaar met het donorsysteem. In dit systeem worden zzp'ers verplicht ingerold en als ze echt niet een pensioen op willen bouwen, kunnen ze eruit stappen. Van de Ven ziet dit plan ook zitten. "Dit is alweer heel wat anders dan een pensioenplicht. Dus dat zou een mogelijkheid kunnen zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie