Binnenland
KRO-NCRV

Het risico van versoepelen: 'Het is spannend wat deze piek met de zorg belasting doet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het risico van versoepelen: 'Het is spannend wat deze piek met de zorg belasting doet'

Vanaf vandaag versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Dat doen ze ruimer dan het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Toch kan Marc Bonten leven met deze beslissing, maar hij wijst ook op de risico’s. "Deze golf gaat snel door het land, maar het is spannend wat de piek met de belasting op de zorg zal doen", zegt het OMT-lid bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Terwijl de besmettingscijfers records breken, de teststraten van de GGD'en de drukte nauwelijks aankunnen, mogen we vanaf vandaag weer naar weer naar het café, het restaurant, de bioscoop en de dierentuin. "Wij maken een puur medische- en epidemiologische afweging", zegt Bonten. "Het is aan het kabinet om álle belangen af te wegen."

Risico's

Volgens de arts-microbioloog heeft het kabinet met minister Ernst Kuipers de risico’s goed benoemd in de persconferentie dinsdagavond. "In december was de situatie anders. Toen werd er gekozen voor weinig risico en een harde lockdown. Dit keer is de basis anders, zijn de risico’s anders en is de stand van het land anders."

De afgelopen weken brokkelde het draagvlak voor de maatregelen af. Hoewel de OMT-leden ook middenin de maatschappij staan, laten zij zich daar bij hun advies niet door leiden. "Wij kijken gortdroog naar de cijfers, de risico’s en de scenario’s, maar elk OMT-lid weet ook wat er speelt in Nederland", zegt Bonten.

Grootste zorg

De grootste zorg zit hem volgens Bonten in het feit dat het virus nu zó snel rondgaat, dat dit ook terecht zal komen bij de meest kwetsbaren. Nelleke heeft chronische leukemie en behoort tot deze groep. Ze belde naar Spraakmakers om te vertellen wat de impact van de versoepelingen is op mensen die (ondanks vaccinaties) een slechte afweer hebben. "Ik begrijp heel goed dat mensen weer wat meer willen en dat er meer mogelijk is, maar ik moet nu echt gaan oppassen."

Waar Nederland meer opengaat, zal Nelleke zich juist moeten terugtrekken. Zelf zou ze heel graag naar het museum willen en ook al verwacht ze dat het museumpubliek zich goed aan de anderhalve meter zal houden, is het risico nog te groot. "Daar zal ik voorlopig nog even moeten wegblijven, want ik denk dat daar storm op gaat lopen nu."

Luister naar alle reacties uit Stand.nl bij Spraakmakers

audio fragment
Luister naar alle reacties uit Stand.nl bij Spraakmakers

Luister naar alle reacties uit Stand.nl bij Spraakmakers

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie