Binnenland
KRO-NCRV

Vakbond De Unie na voorwaarden aan steun KLM: 'Blijf van salarissen af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbond De Unie na voorwaarden aan steun KLM: 'Blijf van salarissen af'

De overheid moet bij het steunen van bedrijven tijdens de coronacrisis - zoals bij KLM - afzien van het stellen van voorwaarden over arbeidsvoorwaarden. Dat zei Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie in 1 op 1: "Den Haag, blijf 1,5 meter van de cao's vandaan."

Dat de politiek voorwaarden stelt aan financiële steun betaald van belastinggeld, vindt Castelein 'hartstikke logisch'. Maar bij de salarissen van personeel van de betreffende bedrijven, trekt hij een streep. "Dat is een brug te ver; het kán niet. Arbeidsvoorwaarden worden afgesproken door werkgevers en werknemers, politici gaan daar niet over. Daarom zeg ik: blijf 1,5 meter van de cao's vandaan." Het gaat Castelein niet alleen en specifiek om KLM, voegt hij daaraan toe: "Ik vrees dat dit een precedent schept."

Reinier Castelein (vakbond De Unie): 'politici, blijf van salarissen af'

Castelein roept politiek Den Haag op: "Blijf van de cao's af. Het kan niet zo zijn, dat er nivelleringsmaatregelen worden gekoppeld aan steun omdat toevallig een sector wordt gered. Arbeidsvoorwaarden worden afgesproken door werkgevers en werknemers." Voor nivelleren zijn andere wegen en middelen, vervolgt Castelein: "De uitspraak van sommige ministers, dat de zwaarste schouder de zwaarste moeten dragen - daar ben ik het volledig mee eens. Maar dat doe je via verkiezingen en bijvoorbeeld door belastingverhogingen."

Steun aan Booking.com

Castelein vindt ook dat Booking.com gewoon een beroep moet kunnen doen op de NOW-regeling. Met die regeling wordt tot 90 procent van de salarissen betaald door de overheid, in ruil voor baanbehoud. Maar omdat Booking.com vorig jaar nog 5 miljard winst maakte en de aandeelhouders daarvan liet profiteren, is er kritiek op overheidssteun aan dat bedrijf.

Castelein: "Het is de afgelopen jaren overheidsbeleid geweest om van Nederland een belastingparadijs te maken. We kunnen bedrijven die daar gebruik van hebben gemaakt daar nu op afrekenen, maar ik kijk naar de werknemers. Medewerkers van Booking.com kunnen hier heel weinig aan doen. Je kunt dus wel zeggen: zij werken voor onethische bedrijven, ik vind dat een discussie voor de toekomst."

De voorzitter van vakbond De Unie verwacht dat werknemers deze crisis gaan betalen: "Uiteindelijk gaan werknemers hier altijd voor massaal voor betalen, om de doodeenvoudige reden dat baanverlies altijd tot inkomensverlies leidt." Castelein kan zich desondanks 'voorstellen' dat de eis om niemand te ontslaan in ruil voor steun, 'niet houdbaar' is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie