Binnenland
BNNVARA

'Er staat iets heel engs te gebeuren in Brazilië'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er staat iets heel engs te gebeuren in Brazilië'

Het is al enige tijd onrustig in Brazilië en het land is in een razend tempo aan het veranderen. Zondag is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en groot kanshebber is de extreem rechtse ex-militair Jair Bolsonaro. "Het gaat niet de goede kant op", zegt correspondent Marjon van Royen. In De Nieuws BV spreekt ze haar zorgen uit en praat ze over de situatie in Brazilië.

Video niet beschikbaar

De 63-jarige Bolsonaro was een militair en is uit het leger gezet omdat hij een vakbondsactie wilde opzetten voor meer loon. Daarbij had hij gepland om bommen in kazernes te plaatsen. Vervolgens is hij de politiek in gegaan waarin hij al 30 jaar actief is. Wereldwijd staat hij bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. Twee weken geleden won hij de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Hij neemt het op tegen Fernando Haddad van de linke Arbeiderspartij, maar de opiniepeilingen wijzen erop dat Bolsonaro waarschijnlijk gaat winnen.

"Ik heb echt buikpijn en een schroef om mijn keel, elke dag wordt het erger. Met Bolsonaro is het alsof een snelkookpan heel hard ging kopen en de deksel is eraf gevlogen, en uit die pan komt een hele enge soep." Dat zegt van Royen.

Quote

De middenklasse denkt dat ‘papa Bolsonaro’ de problemen gaat oplossen

Marjon van Royen

Diverse problemen in Brazilië

Op de vraag waarom Brazilianen zo dol op Bolsonaro zijn, zegt van Royen: "Allereerst zit Brazilië op dit moment in de grootste economische crisis ooit. Tegelijkertijd is er een groot corruptieschandaal binnen de politiek en zijn mensen het vertrouwen in de politiek verloren. Bolsonaro zat zo laag in de kamer dat hij niet eens op het niveau van corruptie kwam."

Brazilië is een oud slavenland. Destijds zijn er vijf miljoen slaven uit Afrika gehaald en dit is qua aantallen niet met een ander land te vergelijken. Van Royen vervolgt: "Door de economische crisis is het geweld in de sloppenwijken over de sloppenwijken heen gegaan. De meeste sloppenwijken worden geregeerd door drugsbendes, ze verkopen vooral wiet en cocaïne. Deze bendes gaan nu uit de sloppenwijken de straat op om mensen te overvallen. De angst bij de middenklasse is groot en nu denken zij dat 'papa Bolsonaro' het op gaat lossen."

De rol van Nederland

Volgens van Royen is in buitenlandse media veel meer te lezen over de situatie in Brazilië en sluit Nederland de ogen. ''Nederland zou goed moeten kijken naar het Braziliaanse koeienvlees en soja dat geïmporteerd wordt. Dat zijn gevoelige onderwerpen, die precies gaan over de Amazone en de politiek waar Bolsonaro voor staat.''

'Er staat iets heel engs te gebeuren in Brazilië'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie