Binnenland
NOS

Kolencentrales stoten liefst 70 procent meer CO2 uit vanwege hoge aardgasprijzen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kolencentrales stoten liefst 70 procent meer CO2 uit vanwege hoge aardgasprijzen

De vier kolencentrales in Nederland hebben vorig jaar 69 procent meer CO2 uitgestoten dan het jaar daarvoor. Mede daardoor is er een einde gekomen aan de daling van de uitstoot in Nederland die in 2015 was ingezet. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). In het NOS Radio 1 Journaal contact met de directeur Mark Bressers.

Mark Bressers van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) noemt de cijfers teleurstellend. "Na jaren van een geleidelijke afname van de CO2-uitstoot in Nederland, zien we nu dat die ontwikkeling is gestopt. Dat is erg jammer. Want de uitstootniveaus moeten omwille van het klimaat natuurlijk verder naar beneden."

Overigens was de CO2-uitstoot vorig jaar nog wel lager dan in 2019, het laatste jaar voor de pandemie. Door de verschillende coronamaatregelen daalde de uitstoot dat jaar flink.

Hoge aardgasprijzen

De belangrijkste oorzaak van de toegenomen uitstoot is de hoge aardgasprijs, waardoor steenkool nu weer aantrekkelijk is. Omdat er bij het verstoken van steenkool meer CO2 vrijkomt dan bij aardgas, moeten bedrijven wel meer uitstootrechten kopen. Bedrijven zijn daartoe verplicht voor elke ton CO2 die ze uitstoten.

Alle bedrijven moesten op 1 april laten weten hoeveel ton CO2 ze hebben uitgestoten. Tot 1 mei hebben ze vervolgens de tijd om daarvoor voldoende uitstootrechten te kopen. Als later blijkt dat een bedrijf niet genoeg rechten heeft, krijgt het een flinke boete. Niettemin heeft de NEa vrijwel nooit boetes hoeven uitdelen.

Biomassa

Niet alleen het gebruik van steenkool is fors toegenomen, maar ook de inzet van biomassa. Vooral het bijstoken van biomassa in kolencentrales is gegroeid, met ruim 38 procent. Volgens de NEa voldoet de biomassa aan duurzaamheidscriteria. "Er zijn strenge eisen om de duurzaamheid van biomassa te waarborgen."

Bressers benadrukt dat de criteria verder gaan dan de vraag of er voldoende bomen worden terug geplant. "Ook het zorgen voor voldoende biodiversiteit in de gebieden van herkomst hoort daarbij, en de CO2 die vrijkomt bij het transport." Als er twijfel is over de naleving van de duurzaamheidseisen, dan onderzoekt de NEa dat.

r1jn co2

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie