Binnenland
NOS

'Tariq Ramadan laat zien dat je prima moslim én Europeaan kan zijn'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tariq Ramadan laat zien dat je prima moslim én Europeaan kan zijn'

Hij geniet een sterrenstatus, maar is niet geheel gevrijwaard van controverse: de Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan. Ellen van de Bovenkamp, voormalig NOS-correspondent in Marokko, promoveert morgen op de filosoof. "Hij laat zien dat je prima moslim én Europeaan kan zijn."

Ramadans filosofie spreekt veel jongeren aan. Zo stelt hij dat je als moslim prima in Europa kan leven, de religieuze regels botsen namelijk niet met de Europese waarden. "Hij verbindt kosmopolitisme met de islam." Volgens Van de Bovenkamp is dat 'een trendbreuk' met ouderwetse imams.

Ellen van de Bovenkamp promoveert op populaire islamoloog Tariq Ramadan

De islamoloog verwierf in de jaren 90 bekendheid door deelname in debatten over de positie van de islam in Frankrijk. Dat debat wordt al sinds 1989 gevoerd, toen een meisje met een hoofddoek de toegang tot een Franse school werd ontzegd.

Het viel de promovenda op hoeveel studenten er op een boekpresentatie in Rotterdam van de geleerde afkwamen, dus besloot ze hem te blijven volgen. Na uitgebreid onderzoek volgt nu de promotie.

Wolf in schaapskleren?

Ramadan werkte een tijd voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar vertrok met een hoop bombarie. "Het was vooral de gemeente die dat wilde", volgens Van de Bovenkamp. "Hij werkte namelijk voor een Iraanse televisiezender en dat werd gezien als samenwerken met een fout regime."

Ramadan wordt wel vaker weggezet als een wolf in schaapskleren, die als doel heeft Europa te islamiseren. Zo zou hij islamitisch terrorisme te weinig veroordelen, vinden critici. Die kritiek vindt de promovenda vermoeiend. "Het wordt al 25 jaar over hem gezegd. Hoe lang moet hij wel niet zeggen dat hij zegt wat hij zegt."

Dit najaar ontstond er opnieuw ophef rond zijn positie, nadat twee vrouwen in Frankrijk hem hebben beschuldigd van verkrachting. De Universiteit van Oxford, waar Ramadan colleges gaf, stuurde hem daarop met verlof.

Ster advertentie
Ster advertentie