Binnenland
NOS

Is graslandbevloeiing de oplossing tegen droogte?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Is graslandbevloeiing de oplossing tegen droogte?

De techniek van graslandbevloeiing is voorgedragen voor de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Nederland doet de voordracht samen met een aantal andere Europese landen. Het is een middeleeuwse techniek die misschien onze problemen nú op kan lossen.

Is graslandbevloeiing de oplossing tegen droogte?

Het is een techniek die dus al sinds de middeleeuwen bestaat, maar anno 2022 zijn er nog maar twee plekken in Nederland die het toepassen. Zoals landgoed ‘Het Lankheet’. “Na de Tweede Wereldoorlog werd kunstmest zo goedkoop, want bommen en granaten werden van hetzelfde materiaal gemaakt als kunstmest. Al dat gedoe met water werd achtergelaten”, vertelt Eric Brinckmann in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is beheerder van het landgoed. “We hebben eigenlijk alleen maar gewerkt van het weg laten lopen van het water uit Nederland. Met alle gevolgen van dien.”

Graslandbevloeiing

“Het is een kunst, een ambacht. Anders zou het niet genomineerd zijn”, zegt Brinckmann. “Het is wel iets meer dan een slang op het gras leggen en water uit de bodem pompen. Het is juist het gebruik van bestaande beken en bronnen. Je moet het water vasthouden en herverdelen.” Volgens hem is dat niet makkelijk. “Wij hadden het geluk dat er in omringende landen nog boeren zijn die de techniek nog gebruiken. Bij ons lagen die systemen verlaten, die hebben we hersteld. Maar hoe je dat nou precies?”

Om dat te leren hebben ze gekeken naar het buitenland. “Met die landen om ons heen, kunnen we kijken hoe ze het daar nog doen, wat we daar van kunnen leren en hoe we dat in Nederland kunnen herontdekken.”

Verschil

“Het is natuurlijk om te zeggen dat er een echte Nederlandse techniek is, maar dat verschilt allemaal niet zo veel”, legt Brinckmann uit. “Water loopt uiteindelijk van boven naar beneden. De landschappen variëren enorm.” Daar wordt de techniek dan ook op aangepast.

Resultaten

Er zijn gunstige resultaten van graslandbevloeiing, vindt Brinckmann. “Als water over grasland stroomt dan brengt het extra zuurstof in de bodem. Het bodemleven wordt extra gestimuleerd”, vertelt hij. “Dat bodemleven levert dan een hele mooie ondergrondse biotoop op. Daardoor wordt er extra water vastgehouden. Dat is in droge tijden erg belangrijk.”

Het kan ook nog eens goed zijn voor het milieu. “Je trekt bodemleven aan wat minder broeikasgassen uitstoot dan in grasland wat verdroogt, vermest en verdicht is. Tegelijkertijd leg je koolstof vast. Zo’n middeleeuwse manier is eigenlijk een hele moderne manier om met hedendaagse problemen om te gaan.”

Droogte

De laatste paar jaren heeft Nederland steeds meer te maken met lange periodes van droogte in de zomer. Dat merkte het landgoed ook. “Daar hebben we van geleerd. De daarop volgende jaren zijn we vroeg begonnen met het vasthouden, zuiveren en bergen van water, zodat je veel langer de zomer door kan komen.” Brinckmann merkte het verschil gelijk. “Je houdt groene weiden, ook in echt droge periodes.”

OOG grasbevloeiing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie