Binnenland
NOS

Lokale en regionale kranten zoeken steun om coronacrisis te overleven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lokale en regionale kranten zoeken steun om coronacrisis te overleven

Lokale en regionale kranten hebben steun nodig om de coronacrisis te overleven. De daling van advertentie-inkomsten gaat dusdanig hard dat ze freelance-medewerkers niet meer kunnen betalen en vrezen voor hun voortbestaan.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen dringt aan op steun. Die zou moeten komen van gemeenten en provincies. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt. Hij zegt dat de kwestie zijn aandacht heeft.

Lokale kranten in problemen

De dalende advertentie-inkomsten raken de regionale en lokale kranten extra hard. Want zij moeten het vooral hebben van advertenties, omdat ze niet of nauwelijks inkomsten hebben uit abonnementsgelden.

Adri de Bruijn van Enter Media, uitgever van lokale nieuwsbladen in de regio Gooi- en Vechtstreek en Diemen: "De vaste kosten, zoals die van de drukkerij, gaan gewoon door. Maar de inkomsten vliegen met tientallen procenten achteruit. Dat kunnen we niet langer dan een paar weken uithouden."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie