Binnenland
KRO-NCRV

Natuurgebieden afgesloten om te beschermen tegen recreanten: 'Natuur heeft te lijden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurgebieden afgesloten om te beschermen tegen recreanten: 'Natuur heeft te lijden'

Steeds meer natuurgebieden worden (tijdelijk) afgesloten voor recreanten. Dit wordt gedaan om de gebieden te beschermen, maar voor wandelaars is het natuurlijk jammer. "De natuur moeten we beschermen. We moeten het met minder doen", zegt Marco van der Wel, wethouder natuur en milieu van Arnhem, bij Spraakmakers.

In Arnhem, waar Van der Wel wethouder is, worden natuurgebieden al afgesloten voor recreanten. "Uit het onderzoek bleek dat de natuur te lijden heeft. Door gebieden af te sluiten, kan de natuur herstellen", legt Van der Wel uit.

Balans

Volgens Laurens Jansen, boswachter op de Veluwe, is het een "ingewikkelde" balans. "Je voelt de verplichting en de noodzaak om iets te doen voor de natuur. Maar als je het afsluit, wordt het op andere plekken weer drukker", stelt Jansen. Waar komt die enorme drukte dan vandaan? "Mensen hebben meer vrije tijd gekregen en het aantal gebruikersgroepen is gegroeid, wat mede door de coronatijd komt."

Kwetsbare periodes

Jansen vindt het goed dat de natuurgebieden in ieder geval tijdelijk worden afgesloten. "Ik ben zelf voorstander van kijken naar de kwetsbare periodes en daar maatregelen voor te treffen", zegt de boswachter. Lana Witte de Wit, Wandelaar des Vaderlands, denkt dat recreanten moeten gaan betalen voor hun bezoek. "Bijvoorbeeld een euro voor toegang. Dan kun je het reguleren en heb je niet die drukte."

Witte de Wit merkt ook op dat het "ontzettend moeilijk" is om meer natuur erbij te krijgen. Daarom moeten wandelaars zich meer spreiden over de dag. "Ga niet op een druk moment wandelen. Je kunt ook vroeg de natuur in. Daar heb je zelf een verantwoordelijkheid in", zegt de Wandelaar des Vaderlands.

'Wel de lasten, niet de lusten'

Beller Marianna van der Vegt reageert dat de natuur "van ons allemaal" is, dus ook van dieren, planten en bomen. "Als de natuur in het nauw komt door ons gedrag, moet er ingegrepen worden." Dat ziet luisteraar Wouter van der Vliet anders. "Als wij belasting betalen aan natuurmonumenten, hoe kan zo’n ongekozen clubje dan bepalen waar we wel en niet gebruik van mogen maken. Wel de lasten, maar niet de lusten. Het is krankzinnig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie