Naar homepage
Wetenschap & Techniek

De onverwachte rijkdom aan paddenstoelen in het Nederlandse duingebied
NTR

foto: pxuelfoto: pxuel
  1. Nieuwschevron right
  2. De onverwachte rijkdom aan paddenstoelen in het Nederlandse duingebied

Het Nederlandse duingebied blijkt onverwacht rijk te zijn aan paddenstoelen. Expert Machiel Noordeloos stond er zelf van te kijken. Hij heeft al die paddenstoelen nu verzameld in de Veldgids paddenstoelen III - Paddenstoelen van de zeereep.

"We hebben het project een jaar of zes geleden opgestart", vertelt Noordeloos, "waarbij de paddenstoelen van de Natura 2000-gebieden in de duinen in kaart moesten worden gebracht." Met zijn collega's probeert hij de staat van die natuurgebieden te volgen in de tijd – zodat je weet of ze voor- of achteruitgaan. "Want we zijn met die Natura 2000 gebieden een verplichting naar Europa aangegaan om die gebieden in goede staat te houden."

Unieke duinreep

Het in kaart brengen van de zeereep was een van de projecten. "De kust heeft een unieke duinreep. We richten ons met name op de buitenste rij duinen, de witte en de grijze duinen". De witte duinen liggen direct aan het strand en stuiven nog, de grijze duinen daarachter zijn net vastgelegd door mossen en grasjes.

"Dit gidsje is gemaakt voor het onderzoek in dat specifieke gebied. De lol is dat dat gebied ongelofelijk rijk blijkt te zijn aan paddenstoelen. Dat is iets wat we zelf niet eens hadden verwacht. Na deze korte periode van zes jaar blijken er al heel veel bijzondere dingen te vinden te zijn."

De veldgids stelt iedere amateur in staat om zelf mee te helpen aan het project. "Iedereen kan daar aan meedoen, je kunt je nog opgeven. Je hoeft ook niet al die paddenstoelensoorten te kennen, het is ook prima als je maar een deel kent." Geïnteresseerden kunnen zich opgeven op de website van het project.

Classificeren met DNA

Schimmels - wat paddenstoelen in feite zijn - worden steeds vaker geclassificeerd met behulp van DNA. Noordeloos gebruikt die methode zelf ook, maar hoopt dat het in de toekomst niet de enige methode wordt: "Dan zou er voor veel mensen een beetje de lol vanaf gaan, want dan wordt het alleen nog maar een technische zaak. Veel onderzoekers hebben het esthetische plezier van een mooie paddenstoel vinden, er een mooie foto van maken, een beetje puzzelen met een microscoop en een boekje." En in de duinen is nauwelijks een beter boekje denkbaar dan de Veldgids van Noordeloos, ontdekte verslaggever Rose Heijnen:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie