Binnenland

Peking legt bouwprojecten aan banden voor schonere lucht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peking legt bouwprojecten aan banden voor schonere lucht

[NOS] Het bestuur van de Chinese hoofdstad Peking legt de meeste bouwprojecten in de stad voor de komende winter stil in een poging om de luchtkwaliteit de verbeteren.

Van 15 november tot 15 maart moeten bouwvakkers hun werk neerleggen, ook mogen er geen huizen worden gesloopt. Peking worstelt al jaren met luchtverontreiniging en smog; het is het gevolg van de explosieve groei van de hoofdstad. De afgelopen winter had Peking te maken met een recordhoeveelheid smog in de lucht. In de winter staat er weinig wind en blijft de smog boven de stad hangen.

Kolenkachels weg

Het stadsbestuur wil de hoeveelheid fijnstof met een kwart te verminderen ten opzichte van het niveau van vijf jaar geleden. Naast de bouwstop stuurt China honderden milieu-inspecteurs naar de voorsteden van Peking en worden 1,8 miljoen huishoudens met kolenkachels verplicht om over te stappen op gas.

De nieuwe regels zullen streng worden gehandhaafd. Wel worden er uitzonderingen gemaakt voor de ontwikkeling en onderhoud van vitale projecten zoals spoorwegen, vliegvelden en de bouw van goedkope woningen.

Levensverwachting

Amerikaanse wetenschappers toonden deze week in een nieuw rapport aan dat de levensverwachting in steden in het noorden van China aanzienlijk lager is dan in het zuiden. De onderzoekers wijten het verschil van 3,1 jaar aan de vuile lucht en de kolenkachels in de steden.

Iedere 10 microgram per kubieke meter extra fijnstof (het zogeheten PM2,5) in de lucht verlaagt op lange termijn de levensverwachting met 0,6 jaar, zeggen de onderzoekers. In de noordelijke steden werd gemiddeld 69 microgram gemeten, terwijl gemiddeld in het land de waarden rond 45 microgram waren. Het RIVM hanteert in Nederland een beduidend lagere streefwaarde van 25 microgram.

De onderzoekers zeggen dat als China aan de luchteisen van de WHO weet te voldoen, de Chinezen gemiddeld 3,5 jaar ouder kunnen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie