Binnenland
NOSNTR

Verpleeghuisbestuurder eens met OVV-kritiek op coronabeleid: 'Wij zijn naar achteren geschoven'

  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleeghuisbestuurder eens met OVV-kritiek op coronabeleid: 'Wij zijn naar achteren geschoven'

Kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de aanpak van de coronacrisis. In de eerste maanden van de pandemie is te lang gefocust op de bestrijding van het virus en ook is er onvoldoende rekening gehouden met de maatschappelijke gevolgen van het beleid. Daarnaast had het OMT te veel invloed en was er te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen.

"Uiteindelijk zijn de verpleeghuizen naar achteren geschoven", zegt verpleeghuisbestuurder Jack Jansen in Nieuws en Co. Jansen is bestuurder van de MeanderGroep Zuid-Limburg, met meerdere tehuizen in de regio. "De acute zorg stond in de belangstelling, wij zijn pas later actief betrokken."

Voor het vandaag gepresenteerde deelrapport is gekeken naar de periode maart tot september 2020, met bijzondere aandacht voor de voorbereidingen op de pandemie en de getroffen maatregelen. Doel van het OVV-onderzoek is om lessen te trekken voor eventuele toekomstige pandemieën. Er volgen nog twee rapporten.

Stille ramp in verpleeghuizen

Volgens de OVV ontbrak het op dat moment met name op landelijk niveau aan kennis over de bestrijding van een uitbraak. Er was enkel op regionaal niveau geoefend met epidemieën en er lag geen landelijk draaiboek, waardoor er in de eerste maanden veel geïmproviseerd moest worden.

Door dat alles was er te weinig oog voor bijvoorbeeld de verpleeghuizen en de thuiszorg. Die zijn volgens de OVV te laat meegenomen in de crisisaanpak, waardoor zich hier "een stille ramp" heeft voltrokken; ruim de helft van de coronasterfte in 2020 vond plaats in de verpleeghuizen.

Met die kritiek is Jansen het ook eens.

Beschermingsmiddelen

Hij maakt zich vooral boos over het gebrek aan beschermingsmiddelen. "We hadden geen beschermingsmiddelen, geen testmiddelen, het virus dwaalde rond. Uiteindelijk is er gezegd: 'Dan moeten de verpleegtehuizen maar dicht', dat was verschrikkelijk. Dat hebben we moeten doen, omdat we het virus niet naar binnen wilden hebben, maar ook om de cliënten niet konden beschermen."

Beschermingsmiddelen werden niet vanuit de overheid geregeld, terwijl dat volgens hem wél kon. "Ik heb ook mijn collega's in Limburg geadviseerd: 'Op die plek kan je het krijgen, dat kost het én er is voorraad genoeg'."

Eerder beschermingsmiddelen regelen

Jansen reflecteert op de eerste maanden van de pandemie: "Kijk, we maken allemaal fouten. Het is een spannende tijd geweest. Met de wijsheid achteraf had je het anders gedaan."

Daarmee bedoelt hij vooral het regelen van beschermingsmiddelen. "Dat zou ik nog veel eerder hebben proberen te regelen", besluit hij.

Politiek-verslaggever Lars Geerts en zorgbestuurder Jack Jansen over het OVV-rapport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie