Podcast

'Reformatorische verpleeghuizen kunnen voorlopig niet versoepelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Reformatorische verpleeghuizen kunnen voorlopig niet versoepelen'

[EO] Op de Biblebelt laten veel mensen zich om religieuze redenen niet vaccineren. In sommige reformatorische verpleeghuizen is dat wel 50 procent, meldde dagblad Trouw. Vooral vervelend voor de andere bewoners, stelt Diederik Gommers in Virusfeiten: "Het betekent dat ze niet kunnen versoepelen."

#18 - Hoe operazangers COVID-patiënten helpen - Virusfeiten

In verpleeghuizen, verzorgingshuizen en in gehandicaptenzorg is het houden van maatregelen zoals het anderhalve meter afstand houden vaak lastig, vertelt Gommers. Juist in die omgevingen kunnen vaccinaties heel fijn zijn. "Als iedereen gevaccineerd is, kun je de anderhalve meter loslaten en kunnen mensen kriskras door elkaar lopen. Maar als de helft zich niet laat vaccineren, kun je die mensen niet bij elkaar zetten en moet je je hygiëne écht goed op orde hebben", aldus de hoogleraar.

Kwetsbare regio

De Biblebelt kan een kwetsbare regio zijn als de vaccinatiegraad daar relatief laag blijft, bevestigt ook viroloog Marion Koopmans. "We verwachten dat het virus blijft circuleren", vertelt ze. Ze denkt echter niet dat er speciaal voor de regio speciale maatregelen zullen zijn: "De vraag is: ga je op maat gesneden versoepelen? Ga je versoepelen op basis van de vaccinatiegraad? Ik kan me dat niet zo goed voorstellen." Ze denkt eerder dat er gekeken blijft worden naar hoeveel besmettingen er in heel het land zijn.

Gommers voegt toe dat het OMT, waar beiden inzitten, vooralsnog liever geen lokaal- of regionaal gebonden beleid maakte. "Het OMT zei: dat werkt niet zo goed. Ze zeiden: we blijven graag zover het mogelijk is landelijke afspraken maken, omdat die beter te handhaven waren."

Ster advertentie
Ster advertentie