Binnenland
WNL

OMT-lid Kluytmans eens met Dijsselbloem: 'OMT veel te veel invloed gehad'

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Kluytmans eens met Dijsselbloem: 'OMT veel te veel invloed gehad'

Vooraanstaand OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans is het op hoofdlijnen eens met de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het coronabeleid van de Nederlandse overheid tijdens de eerste golf. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem oordeelde vanochtend dat Nederland niet voorbereid was op de pandemie. Ook concludeerde hij dat het Outbreak Management Team (OMT) te veel een verantwoordelijke – in plaats van een adviserende rol kreeg.

Kluytmans onderschrijft dat. “Het OMT heeft veel te veel invloed gehad. Rutte zei op een gegeven moment dat hij deed wat het OMT zei. Daar schrokken wij enorm van.” Volgens Kluytmans is het OMT slechts een onafhankelijk adviesorgaan en moeten de daadwerkelijke besluiten altijd door de politiek genomen worden.

Rol Van Dissel

De OVV is ook kritisch op het feit dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel bij alle fases van besluitvorming aanwezig was. Ook voor die kritiek voelt Kluytmans wel wat. “Alle communicatie tussen het kabinet gaat allemaal via Van Dissel. Dat is ook zijn rol in de crisisstructuur, maar je moet kritisch bekijken of dat in zo’n langdurige crisis wenselijk is.”

'Van de agenda gevallen'

De arts-microbioloog kwam dinsdag zelf ook al met een terugblik op de eerste coronaperiode in de vorm van het boek “Virus”. Hij was in maart 2020 de eerste wetenschapper die ontdekte hoe wijdverspreid het coronavirus op dat moment al was in Nederland. “Ik stuitte op een Engels model dat vanuit het aantal doden de besmettingsaantallen berekende”, vertelt Kluytmans. “In Brabant waren toen 21 mensen overleden, wat duidde op veertig duizend besmettingen.”

In de eerstvolgende OMT-vergadering werden zijn bevindingen niet besproken. “Er was veel hectiek en het is van de agenda gevallen”, verklaart Kluytmans. En dus besefte het OMT een week later pas hoe erg het virus al om zich heen had gegrepen. “Toen zijn de patiënten verdeeld over ziekenhuizen in het hele land en hebben we zo code zwart net ontweken”, blikt Kluytmans terug.

Vooruitblikkend op de toekomst houdt hij een slag om de arm. “Maar op korte termijn ben ik optimistisch.” Het OMT-lid is blij dat de situatie inmiddels minder ernstig is en hij weer tijd krijgt voor andere dingen. “Al ga ik het stiekem wel een beetje missen.”

Sven op 1 - 16 Feb 2022, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie