Binnenland
AVROTROS

Urgenda tevreden over CO2-plannen kabinet: 'Het gaat de goede kant op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Urgenda tevreden over CO2-plannen kabinet: 'Het gaat de goede kant op'

Urgenda-directeur Marjan Minnesma is blij met de klimaatmaatregelen die het kabinet vandaag heeft aangekondigd, vertelt ze in Humberto. De regering moest 25 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, zo bepaalde de rechter in de zaak die door Urgenda werd aangespannen. 30 van de 54 maatregel-suggesties van de klimaatstichting worden nu overgenomen.

Op de korte termijn moet er vooral iets gedaan worden aan de kolencentrales, zo maakte minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekend. Minnesma: "Ze hebben een kolencentrale dichtgedaan in januari, en de drie grote andere gaan nu 25 procent minder CO2 uitstoten. Of er moet er misschien nog eentje dicht."

Mix aan maatregelen

De overgenomen maatregelen zijn zeer verschillend, zo legt Minnesma uit. "De regering heeft een mix gemaakt. De kolenmaatregelen dus, maar ook een pakket voor de industrie, voor burgers, voor het MKB."

Minnesma ziet daarbij vooral voordelen. "Heel veel van dit soort maatregelen kunnen in deze coronatijd ook helpen om de economie weer aan te jagen. Dus het dient vele doelen tegelijkertijd."

Geholpen door coronavirus?

Het lijkt erop dat het kabinet door Covid-19 geholpen wordt, want ze halen dit jaar de benodigde reductie die bereikt moest worden vanwege de winst van Urgenda in de klimaatrechtzaak. Minnesma: "Op dit moment is dit voorstel net niet genoeg. Ze moesten 15 Megaton verminderen ten opzichte van 1990, en dit pakket is voor 11." De resterende 4 Megaton reductie wordt dus door de verminderde activiteit in ons land gehaald, vertelt de Urgenda-directeur.

Dat was ook nodig, want het opgestelde beleid was dus eigenlijk niet genoeg. "In alle eerlijkheid: ze hadden het van geen kant gehaald, dit jaar. Want als ze dit pakket nu neerleggen, dan wordt het de tweede helft van het jaar pas uitgevoerd. Dan hadden ze het nooit gered", legt Minnesma uit.

2021

Toch blijft Minnesma met haar Urgenda de regering nauwlettend in de gaten houden. "Het moet ook volgend jaar 25 procent minder zijn, je mag niet ineens volgend jaar weer omhoog als we allemaal weer gaan rijden en werken. Je moet kijken naar structurele oplossingen. Ze zijn er met dit pakket nog net niet, maar wel een eind in de goede richting."

Marjan Minnesma (Urgenda) over CO2-plannen kabinet

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie