Binnenland
NTRPowNed

De overlast van Tata Steel zorgt voor verdeeldheid in de gemeenschap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De overlast van Tata Steel zorgt voor verdeeldheid in de gemeenschap

Wijk aan Zee ligt letterlijk onder de rook van staalfabrikant Tata Steel. Het bedrijf, dat heeft aangekondigd schoner te gaan werken, zal tot 2050 vooral voor meer overlast in de omgeving zorgen. Dat komt door werkzaamheden om tot een duurzamer, schoner productieproces te komen. In 5 Dagen komt de verdeelde gemeenschap aan het woord.

De gemeenschap is verdeeld

Tata Steel hoopt voor 2030 een eerste fabriek te hebben waarin met waterstof in plaats van met kolen ijzer wordt gemaakt. Pas dan kunnen onderdelen gesloten worden die nu veel overlast veroorzaken in de vorm van uitstoot en stank. Ondertussen is de gemeenschap verdeeld: een groot deel werkt bij Tata Steel, een ander deel vindt de prijs - stank en gezondheidseffecten door sterke vervuiling - een veel te hoge prijs.

Sanne Walvisch verhuisde van Haarlem naar Wijk aan Zee en beseft nu pas hoe groot de de stank en verontreiniging van Tata Steel is. Ze kwam in actie en deed zelfs aangifte tegen het bedrijf. Ze behoort tot de 32% van de inwoners in de regio IJmond die wil verhuizen vanwege de schadelijke uitstoot.

Schijtziek van alle kritiek

Ed Feijen in Wijk aan Zee en werkt al 38 jaar bij ‘Tata’ en wordt, zoals hij het zelf zegt, "schijtziek" van alle kritiek op zijn bedrijf. Hij vertelt over een leven van hard werken voor een bedrijf dat goed voor zijn medewerkers zorgt.

Ook Mendes Stengs is een trouwe medewerker, maar tevens luis in de pels die zich openlijk uitspreekt over de gezondheidsschade door de hoogovens. hij zit in de gemeentepolitiek, waar hij zijn stem laat horen.

Wat gaat er gebeuren met de strandhuisjes?

Het hoofdpijndossier gaat deze week over de kwestie strandhuisjes-Roompot. Verslaggever Rens Turk onderzoekt de plannen van vakantiereus Roompot met de strandhuisjes op het strand van Wijk aan Zee. Wat gaat er met die strandhuisjes gebeuren nu de lokale exploitant ze overdoet aan Roompot? Gaat het kleinschalige karakter van het familiestrand verloren als de prijzen omhoog gaan en er een uitbreiding komt?

foto: ANP

Strandhuisjes Wijk aan Zee

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie