Binnenland
BNNVARA

Kwetsbare duinen lijden onder stikstofuitstoot: 'Een flink deel daarvan komt van Tata Steel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwetsbare duinen lijden onder stikstofuitstoot: 'Een flink deel daarvan komt van Tata Steel'

Afgelopen zaterdag was de eerste Dag van de Duinen. Met deze dag hoopt de stichting Duinbehoud meer aandacht te creëren voor de kwetsbaarheid van onze duinen. "De duinen staan onder druk", zegt directeur van Duinbehoud, Marc Janssen, in Vroege Vogels. "Onder andere door de uitstoot van stikstof groeien de duinen dicht met grassen en andere woekerende planten." Een van de boosdoeners: Tata Steel.

Met de Dag van de Duinen vraagt Duinbehoud aandacht voor de kwetsbaarheid van de duinen. Daarbij wil de stichting ook nog eens benadrukken hoe uniek onze duinen eigenlijk zijn. Van de 15 duizend kilometer Atlantische kust in Europa, is maar 20% duin. Bijna 10% van al die duinen ligt in Nederland.

Stikstof

"Die duinen staan wel onder druk", benadrukt directeur Marc Janssen van Duinbehoud. "Onder andere door de uitstoot van stikstof groeien de duinen dicht met grassen en andere woekerende planten. Een flink deel van die stikstof komt van Tata Steel." Het bedrijf uit IJmuiden stoot volgens Janssen net zoveel stikstof uit als 500 melkveebedrijven.

Duinbehoud dringt er bij Tata en de overheid al langer op aan dat het bedrijf schoner moet gaan produceren. Bijvoorbeeld met ‘stikstofwassers’ op de schoorstenen, zou de uitstoot met 40% kunnen worden teruggedrongen. Deze week maakte Tata zelf al bekend dat het bedrijf de uitstoot van CO2 enorm wil gaan terugdringen door binnen acht jaar over te schakelen op waterstof in plaats van aardgas, bij de productie van staal. Ook de Tweede Kamer wil strengere uitstootnormen voor Tata Steel.

foto: Rob Buiter

Duinen bij IJmuiden. Bron: Rob Buiter

Stuiven

Volgens Janssen zijn er ook nog andere manieren om de stikstofproblemen van de duinen aan te pakken. "Door de duinen weer te laten stuiven, komt er kalkrijk zand op de begroeiing. Daardoor wordt de bodem minder zuur, waardoor er ook minder voedingsstoffen voor de woekerende grassen beschikbaar komen. Die andere voedingsstoffen heeft het gras naast stikstof nodig om te kunnen groeien. Stuiven betekent dus niet alleen herstel van een mooi landschap, maar ook beperking van de stikstofproblemen. Typische duinplanten, inclusief de bijbehorende insecten komen daardoor weer terug, wanneer je de duinen weer laat stuiven."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie