Binnenland
NTRPowNed

Boeren over onteigeningsprocedures: boeren zit in de genen, daar stop je niet zomaar mee

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren over onteigeningsprocedures: boeren zit in de genen, daar stop je niet zomaar mee

Boerenvertegenwoordigers uit zeker vier provincies, waaronder Overijssel, hebben zich teruggetrokken uit het stikstofoverleg dat door het Rijk wordt georganiseerd. Dat bleek afgelopen vrijdag uit brandbrieven die vertegenwoordigers uit verschillende gebiedscommissies naar ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) stuurden. In 5 Dagen mensen uit het Overijsselse plaatsje Lattrop en omgeving over wat het voor henzelf en hun dorp betekent als de boeren gaan verdwijnen.

Boeren zit in de genen

De boeren vinden dat de overheid te veel nadruk legt op opkoop- en onteigeningsprocedures. De minister, zeggen zij, rammelt met een zak met geld om boeren te verleiden te stoppen met het boerenbedrijf en zich te laten uitkopen, maar ze hebben in Den Haag geen idee wat dat betekent. Boeren zit in de genen, daar stop je niet zomaar mee.

De hete adem van de minister in de nek

Na zeven generaties runt boer Henry Fox een boerenbedrijf met 110 melkkoeien. 'Al het goeie komt van Fox koeien’ is zijn slogan. Voor hem is het boeren a way of life. Hij kan zich niet voorstellen dat hij wakker wordt zonder het loeien van de koeien. Hoe kan het dat een minister denkt dat ze hem kan verleiden met een 'woest aantrekkelijk' bod? Hij voelt de hete adem van de minister in zijn nek, want hij boert middenin een Natura 2000 gebied, hèt gebied waar boeren plaats moeten maken vanwege de stikstofuitstoot.

Sanne Molendijk, net twintig, zit nog op de landbouwschool in Dronten, maar staat in de startblokken om het boerenbedrijf van haar ouders over te nemen. Ze ziet zich nu geconfronteerd met veel onzekerheid en vraagt zich af of ze als boer nog bestaansrecht heeft.

Verjaardagsboxen

In 5 Dagen Helpt aandacht voor Verjaardagsboxen Dinkelland, een initiatief om voor mensen in armoede te ondersteunen. Kinderen krijgen boxen met allemaal cadeaus die de ouders zich zelf niet kunnen veroorloven. Ook levert de club iedere zomervakantie vakantieboxen aan de kinderen, maar wel het liefst nieuwe en geen tweedehands spullen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie