Binnenland
NTRPowNed

Huisartsentekort in de Kop van Noord-Holland: toenemende druk op de huisartspraktijken

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsentekort in de Kop van Noord-Holland: toenemende druk op de huisartspraktijken

In Den Helder en de hele Kop van Noord-Holland is een gigantisch huisartsentekort. Het zorgt voor schrijnende gevallen waarbij mensen geen huisarts kunnen bereiken als ze die nodig hebben. Het Nivel voorspelt dat in het jaar 2028 alle gemeenten te maken krijgen met ernstige tekorten.

Toenemende druk op de huisartsenpraktijken

Huisarts Ipe Piccardt Brouwer uit Nieuwe Niedorp is commissielid 'continuïteit van de huisartsenzorg' van de Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN). Het aantal patiënten in zijn groepspraktijk is sinds de start van zijn praktijk meer dan verdubbeld, vertelt hij in 5 Dagen. Eerst leidde hij de praktijk alleen met zijn vrouw die ook huisarts is, inmiddels is er één huisarts bijgekomen. De druk wordt steeds groter, de tijd voor een patiënt minder.

Patiënten, Martijn Koppel en Daniëlle uit Anna-Paulowna ondervonden aan den lijve hoe het is om geen huisarts te kunnen vinden. Zij zochten hun heil bij de commerciële Co-med, opgericht als antwoord op de toenemende druk op de huisartsenpraktijken.

Lange Jaap: de vuurtoren van Den Helder

Het hoofdpijndossier van Rens Turk gaat deze week over de oude, monumentale vuurtoren van Den Helder: Lange Jaap. Rijkswaterstaat heeft de toren jarenlang verwaarloosd en nu staat dreigt ie te bezwijken. De inwoners van Den Helder vinden dit doodzonde en er is een actie op gang gekomen om de vuurtoren te redden.

5 Dagen Helpt vraagt aandacht voor de poëzieclub van Den Helder die nieuwe leden zoekt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrijdag is het de beurt aan de toekomst: jonge huisarts in opleiding Egle Jezerskyte woont nu nog in de Randstad en onderzoekt of ze zich wil vestigen in de Kop van Noord-Holland.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie