Binnenland
KRO-NCRV

D66-wethouder Amsterdam: ik gebruik dividendbelasting nooit om bedrijven hierheen te lokken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-wethouder Amsterdam: ik gebruik dividendbelasting nooit om bedrijven hierheen te lokken

De Amsterdamse wethouder van Financiën Udo Kock vindt het schrappen van de dividendbelasting geen goede maatregel en gebruikt het argument nooit om bedrijven te overtuigen naar Amsterdam te komen. Dat zei hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

1 op 1: D66-wethouder Financiën Amsterdam over Lastenverzwaring en dividendbelasting

"Als je het vestigingsklimaat wil verbeteren, kun je die 2 miljard beter steken in infrastructuur", aldus Kock, die eerder deze week de Amsterdamse begroting presenteerde. Het afgelopen jaar zijn er negen bedrijven vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Amsterdam verhuist vanwege de Brexit. In de gesprekken die Kock met bedrijven voert, komende week reist hij naar de Verenigde Staten, heeft hij het 'nooit over de dividendbelasting'.

Jesse Klaver

De wethouder, die samen met GroenLinks in een coalitie zit en verantwoordelijk is voor de Zuidas, hekelde het 'kwalijke populisme' van GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Tijdens de Algemene Beschouwingen eerder deze week noemde Klaver de Zuidas 'de echte probleemwijk van Nederland'. "Ik vond dat echt een heel rare uitspraak", aldus Kock. "Ook nog een keer flauwekul en het miskennen van de problemen van mensen die echt in een probleemwijk wonen. Het is een foute manier om het populisme te voeden. Ik zou Jesse Klaver graag eens uitnodigen om hem over de Zuidas rond te leiden."

Hogere lasten

Amsterdammers zullen minder profiteren van de koopkrachtstijging die het kabinet beloofd omdat de gemeentelijke lasten omhooggaan, zo bleek eerder deze week tijdens de presentatie van de Amsterdamse begroting. Kock vreest dat dit ook voor andere gemeenten zal gelden. Namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten pleit hij ervoor dat gemeenten meer mogelijkheden van het Rijk krijgen om zelf belastingen te heffen.

Dries Roelvink reageert op commotie 'Effe geen cent te makken'

Ster advertentie
Ster advertentie