Binnenland

Leger mogelijk ingezet voor beveiliging Marengoproces: 'Risico op gewelddadige ontsnappingspoging wordt zeer hoog ingeschat'

NTRNOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Leger mogelijk ingezet voor beveiliging Marengoproces: 'Risico op gewelddadige ontsnappingspoging wordt zeer hoog ingeschat'

De inzet van het leger is mogelijk nodig voor de beveiliging van het Marengostrafproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Het kabinet is daarover in gesprek met het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, politie en betrokken burgemeesters. In NOS Nieuws en Co een gesprek met politiek verslaggever Wilco Boom en met advocaat Peter Schouten.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de zware extra taak voor de politie door de zich opstapelende processen, die ook nog eens jaren duren. De beveiligingsoperatie rond het Marengoproces wordt de grootste ooit genoemd. Er zouden elke procesdag zeker honderden, volgens sommige bronnen tot wel 700, politiemensen nodig zijn.

Druk

De beveiliging legt een zware druk op de politie die daardoor onvoldoende capaciteit overhouden voor de 'reguliere' politietaken. Dat terwijl de landelijke politie al kampt met een personeelstekort en onderbezetting.

"Het is niet zo dat we het leger nodig hebben omdat de misdaad zo zwaar is geworden, het is een capaciteitsprobleem. De politie kan dit normaal gesproken uitstekend doen", aldus Peter Schouten, één van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. "Maar er is tien jaar lang te veel bezuinigd op de politie en nu zijn er gewoon te weinig mensen om in te zetten bij dit soort grote risicozittingen."

Geweld

De strafprocessen tegen de georganiseerde criminaliteit vergen veel beveiliging. "Het gaat natuurlijk om zaken tegen verdachten van hele zware misdaden waar vaak grof geweld mee gemoeid is. Volgens het OM en de politie schuwen de verdachten geweld niet. De risico's op gewelddadige ontsnappingspogingen wordt zeer hoog ingeschat", aldus politiek verslaggever Wilco Boom. "Daarom gaat er dus heel veel menskracht zitten in persoonsbeveiliging van rechters, officieren van justitie, advocaten en getuigen."

Het gaat naast het Marengoproces onder meer over het Erisproces tegen motorclub Caloh Wagoh en eerder bijvoorbeeld over de zaak-Pulheim over de moord op advocaat Derk Wiersum.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie