Binnenland
KRO-NCRV

Marengo-proces gaat verder: 'zonder publiek, anonieme advocaten, bizar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marengo-proces gaat verder: 'zonder publiek, anonieme advocaten, bizar'

Het Marengo-proces gaat morgen verder. Het monsterproces dat draait om 16 verdachten, en een reeks liquidaties onder leiding van topcrimineel Ridouan Taghi. Na de moord op advocaat Derk Wiersum is de zaak extra beladen en zijn extra maatregelen genomen. "Een zitting zonder publiek, met anonieme advocaten. Dat is bizar", zegt misdaadjournalist Mick van Wely in Spraakmakers.

De Telegraaf-journalist kan zich niet voorstellen dat er ooit al een zaak was met zo'n "maatschappijondermijnend karakter". Uit een ander liquidatieonderzoek bleek dat criminelen ook op zoek waren naar info over een andere advocaat. "Daaruit bleek dat ze op zoek waren om iemand te raken die op wat voor manier dan ook te maken heeft met de kroongetuige."

Anonieme advocaten

De advocaat die de kroongetuige in de zaak bij zou staan, de partner van Wiersum, maakte bekend te stoppen. De nieuwe advocaten zullen anoniem hun werk doen, maar hoe dat vorm gaat krijgen is nog onbekend.

"Ik sprak de secretaris van de orde van strafrechtadvocaten. Die zei: zo ingewikkeld is het niet. Je kunt iemands stem vervormen, je kunt iemand in een getuigencabine neerzetten. Zo moeilijk is dat niet." Maar de rechtbank liet Van Wely weten, dat ook zij nog niet duidelijk hebben hoe de zaak er morgen uit gaat zien.

Kritieke fout

Taghi was al eerder in beeld, maar werd toen niet opgepakt. Dat was in de 26-koperzaak, toen de gasten van nu nog minder groot waren. "Dat was een soort uitzendbureau van de onderwereld, die doelwitten observeerden en afschoten. Die zijn ook veroordeeld."

Boven die groep stond een opdrachtgever, volgens justitie Ridouan Taghi. Destijds werd besloten de uitvoerders te pakken en niet de baas. "Ik denk dat dat een van de kapitale fouten is geweest die je in het Marengo-proces ziet."

Of Taghi niet is gepakt vanwege onvoldoende bewijs, is niet bekend. "Maar ik denk dat het een keuze is geweest: het gaat ons nu om kapotmaken." Taghi groeide als crimineel. "Nu denkt iedereen, hadden we hem maar eerder gepakt."

Drie scenario's

Voor Taghi zijn er nu drie scenario's mogelijk. "Eén, hij wordt opgepakt. Twee, dat rivaliserende bendes of een eigen organisatie hem afmaken omdat hij een te groot gevaar is of vanwege rivaliteit."

De derde optie is dat Taghi helemaal niet wordt gepakt. "Tot een week of twee geleden heb ik geroepen: ik zie niet dat hij snel wordt gepakt. Ik ben daar anders over gaan denken. Ik acht het toch mogelijk dat hij binnen enkele maanden binnen wordt gehengeld."

Mick van Wely over Marengo-proces

Ster advertentie
Ster advertentie