Binnenland
BNNVARA

Hoe groener jouw wijk, des te gelukkiger je bent

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe groener jouw wijk, des te gelukkiger je bent

Wie woont in een groene wijk is gelukkiger, wijst onderzoek van de Vrije Universiteit uit. Sander de Vries studeerde af in Amsterdam op het effect van natuur op welzijn, en hoe je dit kunt uitdrukken in economische waarde. Hoe dat zit, vertelt hij in Vroege Vogels.

De Vries bezocht de zes grootste Nederlandse steden. Door middel van enquêtes en kaartenanalyse onderzocht hij hoe groen deze steden zijn en of men gelukkiger is een groene buurt. Wat blijkt? Hoe groener de buurt, hoe gelukkiger. "Zelfs een groene gevel of een enkele boom voor de deur kan al een positief effect hebben op welzijn."

Alhoewel er in deze studie geen causaal verband is aangetoond -het kan bijvoorbeeld zijn dat in rijkere en waarschijnlijk gelukkigere wijken meer groen is- zijn er vanuit de literatuur wel aanwijzingen voor een causaal verband.

Geld maakt gelukkig, en natuur ook

De economische waarde van natuur bepalen. Voor beleidsmakers een handige manier om natuur op de agenda te krijgen, maar hoe bepaal je die economische waarde? We weten welk cijfer mensen hun leven geven, en hoeveel geld deze mensen hebben. De relatie tussen geld en geluk kun je weer gebruiken voor het bepalen van de waarde van natuur.

De Vries legt uit: "Stel je geeft je leven een 8. Wanneer je de natuur in je woonomgeving weghaalt zakt dat cijfer normaal gesproken. Door te bepalen hoeveel extra inkomen je nodig hebt om je leven weer een 8 te geven kun je natuur een economische waarde toekennen."

Toch schuilt er ook een gevaar in dit economische denken. Wat als de aanleg van een industriegebied meer economische waarde oplevert dan een park? "Natuur heeft ook een intrinsieke waarde, dat moeten we niet uit het oog verliezen", legt de Vries uit.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie