Naar homepage
Binnenland

Is het wel of niet terecht dat Facebook foto's van Zwarte Piet gaat weren?
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het wel of niet terecht dat Facebook foto's van Zwarte Piet gaat weren?

Facebook gaat foto's van en teksten over Zwarte Piet voortaan verwijderen. In Stand.nl verschillen de NPO Radio 1-luisteraars van mening: is het terecht of niet?

Roy Groenberg is het eens met het besluit: "Racisme is niet iets waarover je debatteert, maar iets dat je aanpakt. Ik vind het een beetje schandelijk als Nederlander dat Facebook ons tot de orde moet roepen."

Luisteraar Brian Keurntjes ervaart het besluit van Facebook als inperking van de vrijheid van meningsuiting en is tegen het besluit. "Ik merk in de regio Doetinchem weinig weerstand tegen Zwarte Piet. Misschien heeft het daarmee te maken."

Censuur?

Het verschil in de meningen is wellicht tekenend voor de hele discussie rondom Zwarte Piet. Maar mag Facebook zomaar besluiten Zwarte Piet te weren? "Het is een private onderneming die de eigen regels mag opstellen voor het gebruik van het platform", zegt media-advocaat Olaf Trojen.

Dat wil niet zeggen dat ze geen zelfcensuur kunnen toepassen. "Zij beslissen wat ze verwijderen. In die zin kun je het als zelfcensuur aanmerken. Ze gaan verder dan de wet vereist."

Facebook is een Amerikaans bedrijf en kijkt met die blik. Trojen: "Dat maakt de discussie extra lastig. Ik denk dat je het in Nederland in de Nederlandse context moet beschouwen. Ik ben het eens dat racisme moet worden aangepakt, maar we bevinden ons in grijs gebied. Een foto van een kleinkind op schoot bij Zwarte Piet, daarvan kun je je afvragen of dat onrechtmatig is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie