Binnenland
NOS

Oostenrijk maakt ruk naar rechts

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oostenrijk maakt ruk naar rechts

De christen-democratische ÖVP van de 31-jarige Sebastian Kurz heeft de verkiezingsoverwinning in Oostenrijk opgeëist. De ÖVP heeft bijna 32 procent van de stemmen binnengehaald, blijkt uit de prognoses.

De sociaal-democratische SPÖ is de eerste plaats kwijt. De partij haalt 26,9 procent van de stemmen en wint of verliest daarmee niets. De rechts-populistische FPÖ heeft in de prognoses 26 procent behaald. In eerdere prognoses stond de FPÖ juist voor op de SPÖ. Het resultaat voor de SPÖ is beter dan verwacht.

Kurz zegt dat hij de vorming van een minderheidskabinet niet uitsluit. "Natuurlijk wil ik een stabiele regering vormen", zei hij tegen de Oostenrijkse omroep ORF. "Maar als dat niet lukt, dan zijn er andere opties."

ÖVP van 31-jarige Kurz eist verkiezingswinst Oostenrijk op

Verlies voor links

De uitslag betekent dat Oostenrijk een flinke ruk naar rechts maar, zegt correspondent Jeroen Wollaars in NOS Met het Oog op Morgen. "Bij elkaar opgeteld hebben de rechtse partijen dertien procentpunt gewonnen."

Een groot verlies is er voor de Groenen: die partij verliest meer dan 8,5 procentpunt en komt uit op 3,9 procent. "Dat is onder de kiesdrempel van 4 procent", zegt Wollaars. Waarschijnlijk keren de Groenen niet terug in het parlement.

De Groenen lijkt niet alleen last te hebben van de ruk naar rechts in Oostenrijk, maar ook van een nieuwe partij: de lijst van oud-Groenen-parlementariër Peter Pilz. Hij richtte in de zomer een eigen nieuwe partij op en die haalt volgens de prognose 4,3 procent van de stemmen. De liberale NEOS komt uit op 5,1 procent.

Poststemmen

6,4 miljoen mensen mochten vandaag stemmen. Naar verwachting hebben zeker 750.000 mensen per post gestemd. Die stemmen worden pas morgen en donderdag geteld. Daardoor kan het even duren voordat de officiële uitslag daadwerkelijk bekend wordt.

De kans is groot dat leider Sebastian Kurz de nieuwe bondskanselier van Oostenrijk wordt. Het zou van hem de jongste gekozen regeringsleider ter wereld maken.

Kurz heeft voor een wonder gezorgd bij de christendemocratische en conservatieve ÖVP. De partij is sinds zijn aantreden omhooggeschoten in de peilingen. Hij voerde de afgelopen maanden een campagne die sterk was gericht om hem als persoon. "Wat Kurz heeft gedaan, is alsof Buma tegen het CDA zou zeggen: jongens, laat de naam van de partij maar vallen, laat het logo maar vallen, laat de kleur ook maar vallen, zet maar gewoon mijn hoofd op de verkiezingsposters en noem het maar Lijst Buma. Dat is precies wat Kurz heeft gedaan. Het draait allemaal om hem. Liste Sebastian Kurz. Tegelijk heeft hij veel standpunten van de rechtspopulisten overgenomen Met die combinatie heeft hij veel stemmen weten te winnen."

Hard tegen hard

De campagne tussen de SPÖ en de ÖVP was overigens keihard. De sociaaldemocraten werden twee weken geleden ernstig in verlegenheid gebracht door een lastercampagne. Medewerkers van de partij probeerden Kurz via nep-accounts op Facebook te beschadigen. De leider van de ÖVP werd in twee Facebookgroepen in verband gebracht met complottheorieën.

Zo zou hij banden hebben met de Hongaar George Soros en het plan hebben om Europa te vernietigen. In een andere Facebook-groep werden zijn kritische standpunten over het vluchtelingenbeleid aangedikt.

Ster advertentie
Ster advertentie