Binnenland
NTRPowNed

De Scheveningse Pier dreigt kopje onder te gaan. Hoe nu verder?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Scheveningse Pier dreigt kopje onder te gaan. Hoe nu verder?

De Scheveningse Pier, een icoon dat inmiddels een rijke historie kent, is technisch beperkt houdbaar; het einde van de levensduur lijkt in zicht. Er moet geld bij, veel geld, anders moet hij straks toch weer dicht omdat delen te onveilig zouden worden. Om de Pier toekomstbestendig te maken, is de invulling doorslaggevend. "Het is belangrijk dat de Pier een diverse uitstraling krijgt met voor ieder wat wils", zegt bouwkundig ingenieur Khashayar Ghiabi van KondorWessels Vastgoed in 5 Dagen.

Het in 1961 geopende gebouw is uitgegroeid van trekpleister voor variétéartiesten tot flaneerpromenade met horeca-, winkel- en entertainment. In 2014 heeft van der Valk de Pier failliet laten gaan. Willem Gaymans van KondorWessels Vastgoed heeft in 2014 samen met ondernemer Hans Poul van Veldhuijzen van Zanten de Pier overgenomen en een oplossing bedacht voor een duurzame toekomst. Na een grote verbouwing volgde op 18 juli 2015 een gedeeltelijke openstelling.

Om de Pier niet al te lang leeg te laten staan hebben ze 3 miljoen geïnvesteerd in een tijdelijk concept, zoals de bungeejump toren en de Zipline. Het tijdelijke concept loopt op zijn einde; de hoogste tijd voor een nieuwe invulling.

Verloren Pier tot leven te wekken

De Pier bestaat uit een geheel overdekte wandelpromenade met daarboven een open wandeldek en aan het uiteinde drie (tot 2016 vier) eilanden. Op het achterste eiland rechts (het toreneiland) staat een uitkijktoren met op 45 meter hoogte een uitkijkplatform dat - bij ideale weersomstandigheden - zicht tot 17 kilometer biedt. Aan de voet daarvan bevindt zich een pannenkoekenrestaurant en op de toren staat reuzenrad en een bungeejumptoren. Dit reuzenrad met de naam Skyview De Pier werd in 2016 officieel tijdelijk in gebruik genomen.

Hans Poul Veldhuijzen van Zanten en Willem Gaymans waren degene die ruim 3 miljoen euro investeerden om de verloren Pier weer tot leven te wekken. Hans Poul Veldhuijzen van Zanten heeft zich teruggetrokken.

'Een diverse uitstraling met voor ieder wat wils'

Voor het toekomstbestendig maken van de Pier is de invulling doorslaggevend. "Het is belangrijk dat de Pier een diverse uitstraling krijgt met voor ieder wat wils", aldus bouwkundig ingenieur Khashayar Ghiabi. "Op dit moment heeft de Pier vooral een winkel- en horecabestemming. Dat is te seizoensgebonden om de Pier rendabel te houden."

KondorWessels Vastgoed denkt vooral aan hotelkamers en woningbouw. Maar daar is te weinig draagvlak voor bij omwonenden. Khashayar Ghiabi heeft nog wel een oplossing: "We willen een divers aanbod. Nu is het vooral horeca- en amusement. In de toekomst zouden er ook andere bestemmingen mogelijk moeten zijn. Maar daarvoor moet eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden."

Toekomstige wensen voor de Pier

KondorWessels is er klaar voor. Nu de gemeente Den Haag nog. Tot die tijd kunnen mensen in gesprek gaan en goede ideeën voor een toekomstbestendige Pier indienen. Het vastgoedbedrijf wil om die reden in september starten met participatiegesprekken. In het reuzenrad of via de website; er komen tal van plekken waar mensen hun toekomstige wensen voor de Pier kunnen neerleggen.

Op die manier willen ze peilen wat het sentiment is en of er goede ideeën zijn. Niet alleen om draagvlak te creëren, maar ook om te komen tot een gezamenlijke invulling. Want een icoon als de Pier is tenslotte voor iedereen. 5 Dagen doet deze week alvast een voorzetje en peilt de ideeën van gasten die ieder om hun eigen reden iets met de Pier hebben.

foto: ANP

Scheveningse Pier

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie