Binnenland
NOS

Burgemeester twijfelt aan vreugdevuren na 'bizarre' vonkenregen Scheveningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester twijfelt aan vreugdevuren na 'bizarre' vonkenregen Scheveningen

De combinatie van harde wind en een enorm vreugdevuur op het strand van Scheveningen heeft geleid tot 'vliegvuur' (een grote vonkenregen) en verschillende branden in de badplaats. De brandweer had er vannacht de handen vol aan.

Vonkenregen over Scheveningen: 'Het ziet er bizar uit nu'

Zo werd de Oude Kerk nat gehouden, om brand te voorkomen. Asdeeltjes en vonken waaiden over de straten van Scheveningen en op verschillende plekken in de duinen ontstond brand. Rond 03.00 uur werd de vonkenregen minder.

Bizarre aanblik

Verslaggever Robert Bas is in Scheveningen. Hij vindt de stad, na de schade door het vreugdevuur, er bizar uitzien. "Ik zie veel verbrande fietsen, verbrande auto's en op de boulevard een verbrande kiosk. Er is veel schade en overal ligt as."

Niemand is door het vliegvuur gewond geraakt. De brandweer heeft zich eerst geconcentreerd op het bestrijden van het vuur in Scheveningen zelf en het nathouden van gebouwen, vertelt brandweercommandant Mike van Velzen in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarna pas op het blussen van de vreugdevuren zelf."

De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met het blussen van de 48 meter hoge brandstapel.

Aan het begin van de nacht stonden op de boulevard veel mensen te kijken naar het vreugdevuur. Vanwege de hitte en het gevaar voor de toeschouwers werd besloten om de mensen weg te sturen. Agenten gingen in linie de boulevard af.

Burgemeester Krikke heeft een verklaring naar buiten gebracht in verband met de branden. Ze noemt de situatie "verschrikkelijk naar". "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen angstige momenten hebben beleefd. Voor hen eindigt een feestelijke avond in een persoonlijk drama. Ik leef zeer mee met bewoners en ondernemers die getroffen zijn."

Krikke schrijft dat er meerdere beschadigde panden zijn: minstens één woning heeft aanzienlijke schade en meerdere woningen en gebouwen hebben kapotte daken. Ook hebben twee bedrijfspanden forse schade opgelopen. Bewoners die niet in hun huis terechtkunnen, worden opgevangen.

Evalueren

De burgemeester gaat de situatie evalueren met betrokkenen en deskundigen. Krikke: "Daarbij ligt voor mij ook de vraag op tafel of het organiseren van de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is."

De traditie om vreugdevuren op het strand te houden ontstond in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw, toen in Scheveningen illegaal kerstbomen werden verbrand.

Bij het rausen, zoals men het verzamelen van de kerstbomen noemde, werden ook onderlinge geschillen tussen de buurten uitgevochten. Jongeren gingen samen op kerstbomenjacht en probeerden andere buurten af te troeven door steeds grotere vuren te maken, aldus het kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland.

De laatste jaren vechten Scheveningen (op het Noorderstrand) en Duindorp (op het Zuiderstrand) om de officieuze titel 'hoogste vuur van Nederland'.

Ster advertentie
Ster advertentie