Binnenland
NOS

Toon en Marjon moesten 11 dagen in quarantaine vanwege corona

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Toon en Marjon moesten 11 dagen in quarantaine vanwege corona

Stel je voor: je hebt nog maar kort een relatie, denkt een romantisch tripje naar het noorderlicht te maken en opeens moet je samen 11 dagen in quarantaine. Het overkwam Toon en Marjon. "We werden gebeld met de mededeling dat we een busje hadden gedeeld met een vrouw die besmet was met corona", vertellen ze in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Het was al lang een droom van zowel Toon en Marjon om naar Finland te gaan. "Naar het noorden reizen stond op mijn bucketlist", vertelt Toon. "En zij wilde heel graag het noorderlicht zien."

Video niet beschikbaar

En dus boekten ze, eenmaal in Finland aangekomen, een 'Noorderlichtsafari'. Met 21 man propten ze zich in een minibusje dat langs meerder plekken reed. Ze hadden pech: het noorderlicht was tijdens hun safari niet met het blote oog te zien. "Maar wel met een speciale camera die Aziatische toeristen bij zich hadden. Dus indirect hebben we het gezien", zegt Marjon.

Een paar dagen later wilden ze een nieuwe safari boeken. "De twee vrouwen van het reisbureau keken ons aan en vroegen of we maandagavond niet ook al in het busje zaten." Daar zaten ze in. Het stel kreeg slecht nieuws te horen: bij een Chinese toerist die ook in het busje zat, was het coronavirus geconstateerd.

Toon en Marjon moesten onmiddellijk terug naar hun hotel en mochten van artsen niet meer naar buiten. Niet veel later werden ze opgehaald door een taxi met de mededeling dat ze getest zouden worden. Toon: "De testuitslag zou 24 uur duren. Eén dag dus. We zeiden: och, zo'n dagje houden we wel uit."

De ruimte waar ze moesten verblijven, was erg klein. "Er stond een bed, een kastje en er was een douche. Dat was het." Eenmaal binnen kregen ze telefoon dat het niet voor 24 uur was, maar voor 11 dagen. 264 uur dus. Marjon: "We keken elkaar aan: 11 dagen? We schrokken er erg van. Dit kan toch niet waar zijn? Zo'n kleine ruimte."

Tot hun grote opluchting werden ze de volgende dag overgeplaatst. "Opeens zaten we in een luxe huis. Alles erop en eraan. We zijn er ook heel goed verzorgd geweest."

Hun eten werd bereid door een speciaal team. Dat werd dan in een halletje neergezet. "Ze klopten op de deur en we moesten dan wachten totdat ze er weer uit waren voordat we het eten konden pakken."

Best een luxe verblijf, maar een pretje was het niet. "We waren al verkouden en omdat de hoest maar niet ophield ga je je toch afvragen of je zelf besmet bent", zegt Marjon.

Het nieuws over corona volgden ze op de voet. Toon: Verschrikkelijk om te horen dat er zoveel mensen aan overleden zijn. Naarmate we hier meer over hoorden, beseften hoe serieus het was dat we deze stap moesten nemen."

En die Chinese vrouw? "Haar kinderen waren niet besmet. En zij is waarschijnlijk weer genezen", aldus Marjon.

Ster advertentie
Ster advertentie