Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: van WK Wielrennen tot de vuile kant van Defensie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: van WK Wielrennen tot de vuile kant van Defensie

De vrouwen- en mannenteams rijden in Bergen hun ploegentijdrit op het WK Wielrennen. In Reporter Radio een reconstructie van een overheid die zichzelf dwarszit. Verslag van de Eredivisie-wedstrijden in Langs de Lijn. Radio Doc bekijkt hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven in Nederland was. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Ploegentijdrit op de WK Wielrennen

De vrouwen- en mannenteams rijden vanmiddag tijdens de WK Wielrennen in Bergen hun ploegentijdrit op exact hetzelfde parcours. In de route van 42,5 kilometer gaat het twee keer serieus omhoog, maar de rest van het parcours is glooiend. Gio Lippens verzorgt het verslag en Steven Dalebout en Han Kock verzorgen de interviews. Vanaf 14.00 uur in Langs de Lijn.

De vervuiler betaald, maar deed Defensie dat ook?

Als gevolg van onder meer inkrimping van de krijgsmacht heeft het ministerie van Defensie sinds de Koude Oorlog honderden hectaren grond afgestoten. In de afgelopen jaren kwamen daardoor middenin de Randstad tientallen hectaren grond vrij voor woningbouw. Maar het was wel grond met een schaduwkant. In enkele gevallen was er sprake van ernstige bodemverontreiniging. Reporter Radio onderzocht een aantal van deze projecten, waaronder het Hembrug-terrein in Zaandam, waar ruim een eeuw lang de munitiefabriek van Defensie stond. Om 19.00 uur een reconstructie van een overheid die zichzelf dwarszit in Reporter Radio.

Het Hembrug-terrein in Zaandam (Bron: Laura Klompenhouwer)

Eredivisie

Ook vandaag wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie. Van 14.00 uur tot 19.00 uur kan je deze wedstrijden volgen in Langs de Lijn:

14.30 uur FC Twente - FC Utrecht | Verslag: Chris Wobben
14.30 uur ADO Den Haag - Ajax | Verslag: Richard van der Made
16.45 uur PSV - Feyenoord | Verslag: Arman Avsaroglu en Frank Wielaard
16.45 uur Vitesse - VVV | Verslag: Nico Wantia

(Bron: ANP Pro Shots)

Ons slavernijverleden in Radio Doc

Het is regelmatig onderwerp van discussie: hoeveel heeft Nederland verdiend aan de slavernij? Eind dit jaar loopt een grootscheeps wetenschappelijk onderzoek af dat daar antwoord op moet geven. Nu de onderzoekers in de afrondende fase zijn beland, laat Luuk Heezen zich door hen uitleggen hoe verweven de slavernij met het dagelijks leven aan het einde van de 18e eeuw in Nederland was. Vanaf 21.00 uur in Radio Doc.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids van vandaag.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie