Binnenland
NOS

Gedupeerden kinderopvangtoeslag in buitenland moeilijk te bereiken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedupeerden kinderopvangtoeslag in buitenland moeilijk te bereiken

Advocaten en belangenorganisaties vrezen dat niet alle gedupeerden van de toeslagenaffaire zich ook daadwerkelijk gaan melden voor compensatie. Vooral mensen die naar het buitenland zijn vertrokken, zijn moeilijk te bereiken.

Gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst hebben recht op een schadevergoeding van 30-duizend euro. Tot nu toe hebben 968 mensen met een adres buiten Nederland zich gemeld. Hoeveel mensen niet in beeld zijn, is niet te zeggen.

Een deel van die mensen is weggegaan omdat ze werden opgejaagd door de Belastingdienst, zegt de organisatie Boink, die de belangen behartigt van ouders in de kinderopvang. "Op het moment dat je in de armoede vervalt, en dat gebeurde met ouders, dan val je ook vaak terug op je familie. En het leven in Marokko en Turkije is goedkoper", zegt voorzitter Gjalt Jellesma in het NOS Radio 1 Journaal.

Een andere wind

Volgens het ministerie wordt geprobeerd gedupeerde ouders te bereiken, in binnen- en buitenland, via brieven, de website met Engelstalige informatie, Facebook en Twitter. Volgens Jellesma is staatssecretaris Van Huffelen erop gebrand om iedere ouder in beeld te krijgen, maar moet er meer gebeuren om deze groepen te bereiken.

"Die mensen zijn weggegaan met het idee van een zeer vijandige overheid. We moeten duidelijk maken dat er wat dat betreft echt een andere wind waait. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat je een spotje uitzendt op kanalen die ook in Marokko en Turkije bekeken en beluisterd worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie