Binnenland
KRO-NCRV

Energie-Nederland ziet meer in garantiefonds dan schuldenlast overnemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energie-Nederland ziet meer in garantiefonds dan schuldenlast overnemen

Energie-Nederland ziet niets in één van de voorstellen van de Consumentenbond. Die stelt dat minister Wiebes energiebedrijven, wanneer zij klanten van een failliete leverancier overnemen, moet verplichten om óók de financiële verplichtingen naar die klant toe, over te nemen.

Voorzitter Medy van der Laan zegt in Spraakmakers dit een raar model te vinden want dan zouden energiebedrijven moeten opdraaien voor het slecht functioneren van concurrenten.

De voorzitter van de branchevereniging ziet meer in het tweede scenario van de Consumentbond, waarbij er een garantiefonds voor gedupeerden wordt voorgesteld. Dit model is ook gebruikelijk in de reisbranche. Van der Laan: "Dat betekent dat er een toeslag moet komen voor de consument, zodat er een vergoeding plaatsvindt als een kleine energieleverancier omvalt."

Zorgelijk

De Consumentenbond dook in de jaarrekeningen van energieleveranciers naar aanleiding van de recente faillissementen van EnergieFlex en Robin Energie. Ruim een derde dreigt op de lange termijn niet aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. In het AD roept de bond minister Wiebes van Economische Zaken op om in actie te komen.

De voorzitter van Energie-Nederland vindt dit bericht zorgelijk. "Het is altijd een zorg als energiebedrijven rode cijfers noteren." Het is volgens haar heel 'zuur' als de individuele klant zijn/haar voorschot niet terugkrijgt, maar het gaat volgens haar om een kleine groep van het totaal aantal energieklanten in Nederland.

Medy van der Laan over de plannen van Energie-Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie