Binnenland
WNL

Overvol stroomnet vraagt om 'vloeken in de transitiekerk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overvol stroomnet vraagt om 'vloeken in de transitiekerk'

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is - als er niets gebeurt - is dat allemaal over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders. Onorthodoxe maatregelen zijn volgens hen en andere betrokkenen nodig om het probleem niet nog verder uit de klauwen te laten lopen. Maar hadden de netbeheerders en minister Jetten van Klimaat dit probleem niet al veel eerder op hun radar moeten hebben?

Video niet beschikbaar

Was het probleem langer bekend bij netbeheerders? "Ja", is het simpele antwoord van David Peters, een van de directeuren van netbeheerder Stedin. Maar: "Het bouwen van infrastructuur duurt in dit land gewoon heel erg lang", aldus Peters in WNL Haagse Lobby. Als voorbeeld noemt hij een hoogspanningsstation. "Alles bij elkaar duurt dat tien jaar. Acht jaar daarvan is gevuld met regelgeving."

Gedrag aanpassen

Kortom: volgens Peters liggen er genoeg uitbreidingsplannen, maar zitten veel daarvan nog in de koelkast. "En we moeten ons gedrag gaan aanpassen. Dat betekent dat we niet allemaal om zes uur 's avonds gaan stekkeren of een wasje gaan draaien. Stroom zullen we moeten gaan gebruiken op momenten dat het kan, bijvoorbeeld wanneer het zonnig is en zonnepanelen veel opwekken."

'Onzin' vindt energiedeskundige Remco de Boer. "Dit is alsof de minister de schuld van het niet vooruitdenken bij ons, wij de consument, in de schoenen wilt schuiven."

Terug naar het gas

"Je kunt niet alles tegelijkertijd", verwijst De Boer naar de duurzaamheidsplannen van het kabinet om ondanks het overvolle stroomnet ook nog eens van het gas af te willen. "Dit is vloeken in de transitiekerk, maar moeten we niet terug naar het gas?" En dat is precies de vraag die de provincie Utrecht zich een tijdje geleden stelde. Daar is inmiddels het besluit gevallen dat bestaande bouw nog deels op het gas blijft door een hybride warmtepomp. "Als we dit niet doen, dan valt de woningbouw stil en gaat over een paar jaar hier letterlijk het licht uit", zegt gedeputeerde Huib van Essen.

Overvolle stroomnet vraag om onorthodoxe maatregelen: Moeten we terug naar het gas? (6 mei 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie