Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter De Unie: 'Huidige vakbeweging zal ophouden te bestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter De Unie: 'Huidige vakbeweging zal ophouden te bestaan'

De vakbond zoals we die nu kennen bestaat over 10 à 15 jaar niet meer. Dat voorspelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, dinsdag in Spraakmakers.

Het aantal leden van vakbonden neemt al jaren af en volgens Castelein moet er een nieuwe vorm voor de vakbond terugkomen. "Draagvlak voor de cao is er, de wens om met ons mee te praten ook." Lid worden van een vakbond is volgens Castelein niet meer van deze tijd.

Vergrijzing

Naast de afname in het aantal leden, slaat ook de vergrijzing toe bij de vakbonden. Hun leden zijn veelal tussen de 55 en 65 jaar oud. Bovendien horen we de vakbonden vaak over pensioenleeftijden en vaste contracten, onderwerpen waar werknemers onder de veertig weinig mee te maken hebben. Niet gek dat zij zich niet bepaald vertegenwoordigd voelen en ook niet meer lid worden.

Dat is iets wat Castelein herkent. Ook vakbond De Unie heeft de afgelopen jaren veel leden verloren. Hij geeft toe dat ze op zoek zijn naar draagvlak voor de vakbond en zich afvragen hoe ze representatief kunnen blijven als het ledenaantal blijft dalen. Want de ledenvakbonden zullen verdwijnen, voorspelt hij. Er moet een andere vorm voor terugkomen.

DigiC

Met dat idee in hun achterhoofd, heeft de vakbond aan een nieuwe manier gewerkt om de cao tot stand te laten komen vertelt Castelein. "Iedereen in Nederland heeft een DigiD, wij willen alle werken in Nederland helpen aan een DigiC. Dat is een digitale cao, waarin we collectieve afspraken maken." De voorzitter vindt dat de vakbond er in de toekomst niet alleen voor eigen leden moet zijn, maar voor alle werknemers.

Volgens Castelein is er namelijk nog wel altijd vertrouwen in de vakbond. "Als wij zeggen dat iets niet klopt, dan geloven mensen dat. Wij worden veel meer vertrouwd dan de politiek."

Spraakmakers Special: Economie

Ster advertentie
Ster advertentie