Binnenland
KRO-NCRV

Koolmees wordt gallisch van hameren op Marokkaanse NL'ers in criminaliteitscijfers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koolmees wordt gallisch van hameren op Marokkaanse NL'ers in criminaliteitscijfers

Voor minister Wouter Koolmees is het helder: het gaat goed met de integratie in Nederland. Dat baseert hij op het vanochtend verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Het rapport is eigenlijk geen nieuws. We zien de afgelopen jaren dat het beter gaat met integratie. In het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Dit rapport is een bevestiging van die trend", vertelt Koolmees bij 1 Op 1.

Uit het rapport blijkt onder meer dat het schoolniveau van kinderen met een migratieachtergrond stijgt. Ook steeg de deelname op de arbeidsmarkt van mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse migratieachtergrond sterk. Tegelijkertijd zijn er zorgen. "Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben vaker een tijdelijk contract of een uitzendbaan", vertelt Koolmees, verantwoordelijk voor zowel Werkgelegenheid als Integratie. "We zien dat zij als eerste worden ontslagen als de economie tegenzit. Dat weten we uit eerdere crises, dus daar ben ik ook nu beducht voor." Dat die arbeidsmarkt nog steeds moeilijker begaanbaar is voor deze groepen erkent de minister ook. "Jongens die ik spreek met een moslimachtergrond, vertellen mij dat zij geen stageplaats kunnen vinden. Er is dan ook nog steeds een wereld te winnen bij discriminatie op de arbeidsmarkt."

Tegelijkertijd blijven jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Over het erkennen daarvan en er gerichter iets aan doen, diende de SGP in de Tweede Kamer onlangs nog een voorstel in. Koolmees: "Waar ik zelf altijd een beetje gallisch van word is de opmerking 'erken nou dat het zo is.' Want volgens mij wordt dat aan de lopende band gedaan. We erkennen dat het zo is. De vervolgvraag is: hoe komt het? En dan, wat kunnen we eraan doen?" Koolmees erkent daarbij desgevraagd dat die discussie al is opgestart in de tijd van Bolkestein en daarmee al decennia loopt.

De minister wijst er op dat "we heel erg de neiging hebben om mensen in te delen in groepen. En daarmee niet te kijken naar het individu." Hij erkent dat de criminaliteitscijfers hoger zijn, maar stelt daartegenover dat zo'n 95 procent van die groepen Turkse of Marokkaanse Nederlanders niet crimineel is. "Zij hebben daar ook op de arbeidsmarkt last van, wanneer ze een stage of baan zoeken. Ze worden statistisch gediscrimineerd", aldus Koolmees.

Op vragen over leraren die onderduiken omdat zij bedreigd worden door Islamitische leerlingen wil de minister niet meteen de lijn doortrekken naar mislukte integratie. "Het heeft te maken met een groep die extremistisch is en daarin wordt gestimuleerd. Daar hebben we als Nederlandse samenleving een uitdaging aan." Voor de plannen uit het verkiezingsprogramma van de VVD om nieuwkomers met een verblijfsvergunning tot aan het afronden van hun inburgering te laten wonen in "regionale integratielocaties" voelt de D66-minister weinig. "Ik heb het niet gelezen maar het lijkt mij niet zo verstandig. We zetten deze kabinetsperiode juist in op kleinschalige huisvesting, het snel leren van de Nederlandse taal en strengere inburgeringseisen. Allemaal zodat mensen sneller mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving."

Koolmees wordt gallisch van gehamer op Marokkaanse NL'ers in criminaliteitscijfers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie