Binnenland
WNL

ANVR-voorzitter Frank Oostdam: 'Geloof niet dat de problemen op Schiphol in kerstvakantie opgelost zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ANVR-voorzitter Frank Oostdam: 'Geloof niet dat de problemen op Schiphol in kerstvakantie opgelost zijn'

Frank Oostdam, voorzitter van de grootste reisbranche van Nederland, gelooft niet dat de chaos op Schiphol in de kerstvakantie opgelost is en houdt zijn hart vast voor komende winter. “Ik ben weinig hoopvol”, zegt hij bij Sven op 1: Zomereditie. “Het zou voor mij commercieel handiger zijn om te zeggen dat alle problemen zijn opgelost, maar als ik zie dat er tot en met oktober problemen zijn, dan hebben we het niet meteen opgelost.”

Ook zegt Oostdam dat de schade tot in de honderden miljoenen kan oplopen, zeker nu de problemen op Schiphol aanhouden tot en met oktober. ”We zijn nu bezig om bij onze achterban te inventariseren wat die schade is.”

Rechtszaak

ANVR is bezig met een rechtszaak aan te spannen tegen Schiphol, om de schade die de reisbranche heeft geleden te verhalen op de luchthaven. In eerste instantie werd daarvoor augustus als deadline aangehouden, maar Oostdam laat weten dat ANVR de extra schade die de reisbranche de komende maanden mogelijk oploopt mee wil nemen.

Onder de geleden schade valt volgens Oostdam “niet alleen omzetderving, maar ook alle extra annuleringskosten en omboekingen van klanten. Dat loopt allemaal op. ”

Toch hoopt Oostdam dat Schiphol met geld over de brug komt en dat het niet tot een rechtszaak aankomt. Hij vindt dat de chaos op de luchthaven uiteindelijk te wijten is aan falend management. Er is volgens hem na de coronacrisis “te laat geacteerd” op het toenemende aantal reizigers en het gebrek aan personeel. ”We wisten dat de Nederlander aangaf om weer op reis te gaan”, beklemtoont hij.

Toch is hij niet van mening dat Schipholbaas Dick Benschop om deze reden het schip moet verlaten. “Er is wel een inschattingsfout gemaakt, maar je gaat het probleem niet oplossen door Benschop te ontslaan.”

Actievere houding kabinet

Verder zou de voorman van de reisbranche graag een actievere houding zien van het kabinet. ”Ik vind wel dat de grootste aandeelhouder: de Nederlandse staat, de Nederlandse vakantieganger en ons allemaal in de kou heeft laten staan”, zegt hij.

Volgens Oostdam had al veel eerder een deel van het leger ingezet kunnen worden, bijvoorbeeld. “Ik vind het onbegrijpelijk dat vanaf de zijlijn wordt geroepen dat de druk hoog is, maar dat er weinig actie is ondernomen.” Dit geeft de reisbranche een machteloos gevoel. “Wij doen ons best om te faciliteren dat zo veel mogelijk mensen op vakantie kunnen.”

Directeur ANVR Frank Oostdam (3 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie