Binnenland
WNL

VVD-Kamerlid Silvio Erkens: 'Verduurzaming kan hand in hand gaan met economische groei'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Silvio Erkens: 'Verduurzaming kan hand in hand gaan met economische groei'

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens moet de ambitie om klimaatverandering tegen te gaan, samen kunnen gaan met het leiden van een goed leven. Daarom wil hij met de VVD een optimistisch klimaatverhaal brengen, zegt hij bij WNL Haagse Lobby. Namelijk een klimaatbeleid dat "onze levens ook kan verbeteren".

"Denk alleen al aan de energiecrisis met Rusland en het importeren van olie uit het Midden-Oosten," illustreert Erkens. "Daar kunnen we veel autonomer in worden, wat bovendien de kosten omlaaghaalt."

Innovatie, nieuwe markten en nieuwe verdienmodellen

In verhouding tot andere politieke partijen gelooft de VVD op het gebied van klimaatverandering veel meer in innovatie, nieuwe markten en nieuwe verdienmodellen, licht Erkens toe. Wat je volgens hem ziet in de politiek is dat er twee dominante geluiden waren in het klimaatdebat.

Een flank die stelt dat Nederland op mondiaal niveau geen verschil kan maken en een flank die klimaatbeleid koppelde aan "een morele blik op het juiste leven een een bepaalde levensstijl". Die laatste groep pleit daarbij voor economische krimp.

Maar wat volgens het VVD-Kamerlid kan en nodig is, is dat verduurzaming hand in hand gaat met economische groei. "Op heel veel vlakken zien we dat dat mogelijk is door technologische ontwikkelingen. Sterker nog: "We staan aan de vooravond van grote stappen," aldus Erkens die zijn plannen in een eerder interview samenvatte als "ambitieus en realistisch".

Resultaat van 20 jaar rechtse premiers

VN-klimaatadviseur Roland Kupers vindt daarentegen dat de VVD slechts "een beetje algemene dingen roept." Volgens hem is Nederland het rijkste land van Europa, het land met de hoogste ongelijkheid van de wereld en het land met een van de hoogste graden van vervuiling. We hebben, kortom, een rijk, vervuilend en ongelijk land geschapen, zegt Kupers.

"Dat is het resultaat van twintig jaar rechtse premiers. En het prioriteren van de economie." Hij vindt dat landen per saldo niet de acties ondernemen die proportioneel zijn met het klimaatvraagstuk.

Maximaal haalbaare

Silvio Erkens is het daar wat Nederland betreft niet mee eens. "In het coalitieakkoord hebben we afgesproken om voor 2030 een CO2 reductie van 55 procent te verwezenlijken, en we proberen zelfs naar 60 procent te komen," legt hij uit. "De planbureaus in Nederland geven aan dat dat het maximaal haalbare is, als je alles probeert te doen.

Je kunt wel voor beleid gaan zijn dat nog sneller en beter is dan het maximaal haalbare, maar dat betekent dat je bedrijven gewoon laat vertrekken." Daar schiet de wereld niets mee op en worden wij armer van, besluit hij.

WNL Haagse Lobby over klimaatbeleid

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie