Binnenland
NOS

Mantelzorger én aan het werk: 'Door bureaucratie is hulp krijgen lastig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mantelzorger én aan het werk: 'Door bureaucratie is hulp krijgen lastig'

Op werk even bellen met de arts van je moeder, of in de pauze naar huis snellen om te kijken of alles nog goed gaat. Bijna twee miljoen mensen in Nederland combineren een baan met het verlenen van mantelzorg. Zo'n 30 procent van de werkende mantelzorgers heeft moeite met die combinatie, blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

"Deze groep ervaart veel tijdsdruk en geeft het leven een substantieel lager cijfer dan gemiddeld", vertelt onderzoekster Alice de Boer. Zij en haar team onderzochten 3800 werkenden, van wie 1100 mantelzorgers. De mantelzorgers die een lagere kwaliteit van leven ervaren, verlenen vaak intensieve zorg. "Dan gaat het om acht uur zorg per week of meer."

Drie op de tien werkende mantelzorgers ervaren een lagere kwaliteit van leven

Zo'n 400.000 mensen in Nederland verlenen intensieve zorg naast een baan van twaalf uur per week of meer. Uit het SCP-onderzoek blijkt dat mantelzorgers die hun werktijd flexibel kunnen indelen, minder tijdsdruk ervaren dan degenen die dat niet kunnen. De Boer: "Het helpt als je onverwacht vrij kan nemen of je werktijden zo nu en dan kan aanpassen."

Hulp van buitenaf

Arijenne van der Leij herkent de problemen die in het rapport naar voren komen. Zij is mantelzorger voor haar zoon Jordi-Mike (22), die na een ernstig ongeluk niet-aangeboren hersenletsel over hield. Hij kon niet meer naar school, praten en lezen ging niet meer en regelmatig viel hij weg. "Je durft hem niet meer alleen te laten. Er zijn momenten geweest dat we 4 à 5 uur per dag ermee bezig waren", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Hulp van buitenaf bleek lastig. "Je kan aan alle kanten hulp krijgen, maar voordat je die hebt, ben je maanden verder. Door de bureaucratie duurt het erg lang."

Ster advertentie
Ster advertentie