Binnenland
KRO-NCRV

Grote groep Aziatische Nederlanders ervaart regelmatig discriminatie: 'Dit moet erkend en gezien worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote groep Aziatische Nederlanders ervaart regelmatig discriminatie: 'Dit moet erkend en gezien worden'

Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Fontys Hogeschool in Tilburg, in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijkt dat ruim een op de drie mensen in Nederland van Oost-Aziatische of Zuidoost-Aziatische herkomst het afgelopen jaar discriminatie heeft ervaren. Dat moet veranderen, vindt ook Judi Mesman. "Het komt steeds meer in het nieuws. We zijn bezig met een inhaalslag op dit moment", zegt de hoogleraar van de Universiteit Leiden bij Spraakmakers.

Aziatische Nederlanders krijgen vaak termen als 'loempia', 'sambal bij' en 'Ching Chang Chong' naar hun hoofd geslingerd. Hoewel dat voor sommigen wellicht wordt gezien als grap, is het tijd dat dit stopt, vindt Mesman. "Het gaat om bewustwording", zegt de hoogleraar. "Het moet erkend en gezien worden", reageert Hui-Hui Pan, de oprichter van Pan Asian Collective.

Vooroordelen

"Er zijn heel veel vooroordelen die in de hoofden van mensen leven, waardoor ze ons op een andere manier zien", vervolgt Pan. Dat zou komen doordat Aziatische Nederlanders worden gezien als 'modelminderheid'. "Daarmee bagatelliseer je een heel grote groep waarvan een klein deel succesvol is", zegt Pan. "Op verschillende manieren is er ongelijkheid en dat wordt in stand gehouden door het idee dat we een modelminderheid zijn."

Rot

Programmamaker Mischa Blok denkt ook dat de "sleutel voor verandering" ligt bij bewustwording. "Iedereen weet hoe rot het is om uitgescholden te worden voor je uiterlijke kenmerken. Je weet hoe rot het is, dus doe het ook niet bij een ander", zegt Blok. "Mag je er grapjes over maken omdat we een modelminderheid zijn? Of is het omdat we niet worden gezien als een agressieve groep?"

'Geen grapje'

Blok vermoedt dat het ermee te maken heeft dat de groep Aziatische Nederlanders niet "luid" spreekt over de discriminatie die zij ervaren. Daarom moeten er ook meer verhalen over Aziatische Nederlanders in de media voorbijkomen, zegt documentairemaker Kelly-Qian van Binsbergen.

"Ik ben echt opgegroeid met het idee: had ik maar blauwe ogen en blond haar. Ik heb me tot een paar jaar geleden geschaamd voor mijn afkomst", legt de geadopteerde Van Binsbergen uit. "Het moet eens worden aangepakt. Het was er altijd al. Aziatische discriminatie moet als discriminatie worden gezien. Het is geen grapje en dat is het ook nooit geweest."

Onwetendheid

"Als je een adoptieachtergrond hebt, heb je geen viering van je cultuur, alleen de nadelen ervan", voegt Van Binsbergen toe. Luisteraar Inge heeft iets dergelijks meegemaakt met haar adoptiekinderen. "Het is onwetendheid. Het is niet altijd vilein, maar het wordt in de hand gewerkt door stereotypes op tv. Het is stuitend." Beller Riemer Kramer ziet dat mensen met een Aziatische achtergrond zich minder "uiten" hierover, omdat dat niet in de cultuur voorkomt. "Maar dat wil niet zeggen dat het niet binnenkomt, het komt heel hard binnen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie